Századvég: A többség egyetért a plakátkampánnyal

bevándorlásellenes kampány, plakát, nemzeti konzultáció
"Magyarországra kell kultúra"
Vágólapra másolva!
A megkérdezettek többsége egyetért a kormányzat bevándorlással kapcsolatos plakátkampányának az állításaival – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből. A legkevésbé a „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" állítással értenek egyet az emberek.
Vágólapra másolva!

Heves politikai vitát váltottak ki azok a plakátok, amelyeket a kormány azért helyezett ki, hogy a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban való részvételre buzdítsa az embereket.

A három változatban megjelenő fő üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy aki (az Európai Unión kívülről) Magyarországra érkezik, annak „tiszteletben kell tartania a kultúránkat", „be kell tartania a törvényeinket" és „nem veheti el a magyarok munkáját". A leghevesebb viták az utolsó állítás körül bontakoztak ki.

A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom többsége egyetért a nemzeti konzultációs hirdetéseken megjelent üzenetekkel. A magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartásának fontosságával kapcsolatban általános és szinte egyöntetű az egyetértés, hiszen a megkérdezettek 85, illetve 77 százaléka osztja ezeket a véleményeket. A nyilvánosságban leginkább vitatott: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” állítást a megkérdezettek 59 százaléka támogatja.

Így látják a baloldaliak

Amikor a politikai hovatartozás dimenziójában vizsgálták a kérdéseket, kiderül, hogy az első két üzenet támogatottsága lényegében független a válaszadók politikai nézeteitől, a magyarok munkáját érintő kérdésben pedig csupán a magukat baloldalinak valló válaszadók körében tapasztalható elutasítás. A magukat jobboldalinak vagy mérsékeltnek, középen állónak definiálók körében a munkahelyekkel kapcsolatos állítás is elnyerte a többség egyetértését – derült ki a Századvég felméréséből.

Több kormányzati plakátot megrongáltak Fotó: Polyák Attila - Origo

A módszer

A Századvég a felmérést 2015. június 10–14. között végezte, amely során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.