Orbán alkalmasságát firtatták Pokorniék

Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester) tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester) tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án
Pokorni Zoltán (Fidesz KDNP Hegyvidék polgármester) tart sajtótájékoztatót a MOM Kulturális köpontban 2015 január 13-án
Vágólapra másolva!
Négy év alatt összesen 7,1 millió forintért hét közvélemény-kutatást is rendelt a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat a Századvég korábbi partnerétől, a Forsense-től. Ezekben nem csak helyi sajátosságokra, de például Orbán Viktor kormányfői alkalmasságára is rákérdeztek.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a helyi ügyekről, hanem országos politikai fejleményekről is kérdezte a XII. kerület lakosait a fideszes Pokorni Zoltán vezette önkormányzat megbízásából a Forsense közvélemény-kutató cég, amelytől négy év alatt összesen 7,1 millió forintért hét kutatást is rendelt a városrész.

Orbánt alkalmasnak tartja?

"Hogyan értékeli az Orbán-kormány eddigi tevékenységét? Ön szerint alkalmas-e Orbán Viktor a miniszterelnöki poszt betöltésére?" Ilyen kérdéseket is feltettek a kérdezőbiztosok a XII. kerület lakosainak, amikor korábban a városrész megbízásából vizsgálták a közhangulatot - írta az Index.

Pokorni Zoltán a Hegyvidék kormánypárti polgármestere Fotó: Szabó Gábor - Origo

A portál szerint 2010-2014 között hét kutatást rendelt az önkormányzat a korábban a Századvéggel közösen dolgozó Forsense cégtől. Az Orbán Viktor alkalmasságát firtató kérdés egy 2012. decemberi kutatásban bukkant fel. A kutatásokért egyenként 0,4-1,55 millió forintot, összesen 7,1 milliót fizettek.

Megnézték, befolyásol-e

Az önkormányzat az Index kérdésére közölte, hogy a kutatások alapvetően a kerület általános helyzetére, megítélésére és feladataira fókuszáltak, és azért kérdeztek rá országos politikai folyamatokra, hogy lássák, hogyan befolyásolják a véleményeket egy helyi kérdésben a preferenciák.

Az MSZP válaszokat vár

Most, hogy kiderült, a XII. kerület fideszes önkormányzata az elmúlt években rendszeresen rendelt a kerületiek pénzéből titkos fideszes pártkutatásokat egy Fidesz-közeli cégtől, az MSZP válaszokat vár Pokorni Zoltán polgármestertől.

Tüttő Kata MSZP-s önkormányzati képviselő arra kíváncsi, miért rendeltek közpénzből fideszes pártkutatást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Többek között arra, hogy miért rendeltek önkormányzati pénzből "fideszes pártkutatásokat", és ki látta ezeket, mert az önkormányzat szocialista képviselője, Tüttő Kata szerint az ellenzék és a lakosság biztosan nem. Arra is kíváncsiak, visszateszi-e az önkormányzat kasszájába a helyi Fidesz a 7,1 milliót, hiszen éppen Pokorni Zoltán volt az, aki a 2010-es kampányban azt ígérte: "Aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét".