Lázár János szerint Gömöri Zsoltnak azonnal távoznia kell

Lázár János sajtótájékoztatója - Kormányinfo 10
Egy technikai baki miatt egy ideig az államtitkári pulpitusnál beszélt Lázár János
Vágólapra másolva!
A kormány azon dolgozik, hogy kitegye azokat a menekülteket, akiket más uniós országok küldenek vissza Magyarországra – mondta Lázár János heti sajtótájékoztatóján. A szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy 2018-tól minden magyar háztartásban legyen olcsó internet, valamint a Nemzeti Eszközkezelőt is megújítják. Új nemzeti konzultáció indul, ezúttal a közszolgálati díjak csökkentéséről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének is üzent, véleménye szerint Gömöri Zsoltnak azonnal távoznia kell, 
Vágólapra másolva!

Minden magyar háztartásban nagyon olcsó, szélessávú internet lesz 2018-tól – jelentette be Lázár János a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ennek a költségét részben uniós, részben magyar költségvetési forrásból, a Deutsche Telekom segítségével biztosítják. Ennek érdekében Orbán Viktor a jövő héten találkozik a német vállalat elnökével, ahol az internetes konzultáció eredményei is szóba fognak kerülni.

Lázár János a kilakoltatás előtt álló családoknak is segítséget ígért. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormány 2058 iskolában 6000 telephelyen is megvizsgálja, hogy az ottani internetes szolgáltatás alkalmas-e arra, hogy a diákokat kiszolgálja. Ehhez a kormány költségvetési forrást is rendelt – mondta Lázár.

Méltányos végrehajtás

A szerdai kormányülésen döntés született arról is, hogy felülvizsgálják a végrehajtás szabályait.

A politikus szerint a Nemzeti Eszközkezelőt is megújítják, több pénzt adnak arra, hogy lakásokat vásároljanak. Ezzel azon a 100 ezer családon akarnak segíteni, akiket már a kilakoltatás veszélye fenyeget a jelzáloghitel miatt. A családi csődvédelemről is minél előbb dönteni akarnak.

Jön az új nemzeti konzultáció

Lesz új konzultáció is, méghozzá a közigazgatási rezsicsökkentésről, azaz arról, hogy a közszolgáltatásokért fizetendő díjak közül melyek csökkenjenek, illetve szűnjenek meg.

Arról, hogy mely díjakat érintsen a csökkentés, június 5-től augusztus 6-ig lehet véleményt mondani személyesen a járási hivatalokban vagy a kormányhivatalok honlapján. A kormány által mérsékelni javasolt díjak közül Lázár János példaként említette a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének költségét, az ellopott gépjármű forgalomból kivonásának díját és az ellopott igazolványok pótlásának összegét.

Gömörinek távoznia kell

– jelentette ki egy múlt heti kérdésre reagálva Lázár János. Ha nem teszi, akkor minden órával kárt okoz – hangsúlyozta a miniszter.

Továbbfejlesztik a közfoglalkoztatást

376 ezer ember fordult meg a közfoglalkoztatásban tavaly. A miniszter bejelentette, továbbfejlesztenék a közfoglalkoztatást, hogy be tudjanak kapcsolódni a versenyszektor által kínált idényjellegű munkákba is. Az állam 85 százalékban garantálja a munkabérüket az egyszerűsített foglalkoztatással. Ha nem fogadja el a fölajánlott munkát, amire fizikailag és egészségügyileg is alkalmas, akkor 3 hónapra elveszíti a közfoglalkoztatotti jogviszonyt, mondta Lázár János.

Izgalmas adatok az agrártámogatásokról

Összesen 4400 milliárd forint került 2007 és 2013 között az agráriumba, jelentette ki a miniszter.

  • 415 ügyfél kapott 1 milliárd forintnál több támogatást,
  • 11 esetben pedig 10 milliárdnál is többet fizettek ki.

Lázár János szerint akad két riasztó adat is:

  • az összes támogatás 75 százaléka került a jogosultak 5 százalékához, valamint
  • a legtöbb forrásból részesülő 1 százalék kapta a források 50 százalékát.

Magyarország nem fog elveszíteni uniós forrást a 2007-13-as ciklusból, jelentette ki a miniszter, aki szerint az összes keret 82 százalékát már elszámolták Brüsszellel és a kétharmadát már ki is fizették.

Lázár János azt is elmondta, hogy új közbeszerzési rendszer lesz Magyarországon, és az már 2015 novemberétől hatályos lesz.

Gyurcsány cége, Gyurcsány pénze

Az 5 millió eurós keretből 400 ezer eurót már le is hívtak az Altusnak, mondta Lázár János, aki szerint Gyurcsány Ferenc intenzív közéleti tevékenységet végez és egyáltalán nem nevezhető elfogulatlannak.

Lázár János szerint Gyurcsány Ferenc elfogult Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós megbízást kapott magyarországi pályázatok felülvizsgálatára. Gyurcsány Ferencnek az Altus az egyetlen jövedelmi forrása, amelyből a DK-t támogatja, mondta Lázár János.

Beszélt arról is, hogy elküldte Brüsszelbe Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatát, valamint az Altus papírjait, céges adatait is. Gyurcsány Ferenc azt mondta magáról, hogy elfogultság nélkül tud véleményt alkotni a magyar kormányról, nincs összeférhetetlenség, mondta a miniszter. Lázár János szerint ez nem így nem van.

Hetvenmilliárd utakra

70 milliárd forintos keretet nyit a kormány alsóbbrendű utak felújítására, erre uniós forrásból biztosítják a pénzt. A kabinet lezárta az M4-es ügyét, és úgy döntött, hogy

négysávos autóút köti majd össze az M0-st Szolnokkal

a 4-es út nyomvonalán. Az építkezés jövőre kezdődhet, a költsége pedig várhatóan 110 milliárd forint lesz.

A leállított M4-beruházásról Lázár János elmondta: Abony és Törökszentmiklós között az eredeti nyomvonalon építik meg az utat - egyszerűsített műszaki tartalommal -, a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakaszon pedig szintén a műszaki tartalom felülvizsgálatával kezdik majd a munkát.

Lázár János 70 milliárdot ígért új utakra Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kormányülés, egyeztető fórum

Két különleges találkozóra is sor kerül nemsokára, az egyik Pakson lesz június 16-án. A városban társadalmi egyeztető fórumot tartanak a város és 41 környékbeli település polgármestere, a szakma és a képviselők részvételével, hogy tájékoztassák a lakókat a Paksot érintő döntésekről. A testület havonta fog ülésezni, vezetője Paks polgármestere és Lázár János lesz, a kormánytól pedig egymilliárd forintot kap.

Rendkívüli kormányülés is lesz július 3-án, ahol az OECD jelentést fogják áttanulmányozni, és ez alapján értékelik a kormány elmúlt öt évének teljesítményét, valamint meghatározzák a következő évek feladatait. Lázár szerint a nyár arra megy el, hogy a kormány értékelje az elmúlt éveket, Orbán Viktor ennek érdekében minden miniszterrel beszélni fog, valamint államtitkárcserék is várhatók.

- vázolta a következő éveket Lázár.

Magyarul a menekülteknek

Az Origo kérdésére Lázár János leszögezte: igenis szükség volt a nemzeti konzultációra a bevándorlásról, mert Brüsszelben tudatosan, megtervezetten és alaposan kell készülni a magyar álláspont képviseletére.

Lázár szerint a visszatoloncolt menekültek nem maradhatnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Lehet vitatkozni a nyelvtanon, de a legfontosabb, hogy a kormány megismerje a lakosság véleményét” – mondta.

Arra, hogy a plakátokon miért magyarul szerepelnek a kampányszövegek, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megjegyezte:

a finnek, dánok és britek is anyanyelvükön szólítják meg a menekülteket.

A tegeződést azzal magyarázta, hogy a kampány megvalósítója valószínűleg újítani szeretett volna, bár azt Lázár is elismerte, hogy az ő kormányhivatalaiban biztosan nem fognak tegeződni.

"De én biztosan régimódi vagyok" - tette hozzá.

Azon dolgoznak, hogy kitegyék őket

Lázár János azt is határozottan kijelentette: nem maradhatnak Magyarországon a más uniós országokból visszaküldött menekültek.

– fogalmazott arra a kérdésre, mi lesz azokkal a menekültekkel, akiket más uniós országok visszaküldenek Magyarországra. A tárcavezető jelezte, hogy minden uniós jogszabályt be kívánnak tartani, azonban azok megváltoztatását tartja szükségesnek, mert jelenleg nincsenek meg a kitoloncolás jogi feltételei.

Györkös Péter is mehet

Hamarosan határozott változások lesznek Magyarország állandó brüsszeli képviseletén is.

Lázár János jelenleg 20 olyan munkatársról tud, akinek 2015-ben lejár a megbízatása, hogy ők maradnak-e, az még az idén kiderül. Azt viszont sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy Györkös Péter nagykövetet is leváltják.

Kvótarendszer elutasítva

Nem csak Magyarország utasította el a bevándorlási kvótarendszert, mondta kérdésre válaszolva a miniszter. Közölte azt is, hogy a francia-német megállapodás miatt, „ha jól értjük, változik az Európai Bizottság javaslata is”.

Giró-Szász András és Lázár János 11. alkalommal tartott kormányinfót Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy Rogán Antal lehet a kabinetfőnöke, legalábbis ő az első név a listáján. Kérdésre válaszolva Lázár János hosszas felvezetés után azt mondta, hogy nem foglalkozik pártpolitikai kérdésekkel, inkább a munkájával foglalkozik.

A halálbüntetésről beszélni kell

A miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy nem akarja bevezetni a halálbüntetést. Arra az újságírói kérdésre, hogy így fennmaradhat-e még a téma, Lázár János azt mondta, hogy a brutális gyilkosságokat követően, ha nem is a parlamentben, de az újságokban mindenképpen előkerül a halálbüntetés kérdése. Szerinte az áldozatok védelme érdekében igenis beszélni kell a halálbüntetésről.

Lázár János ugyanakkor ismét elmondta, hogy ő támogatná a halálbüntetés bevezetését.

A trafikrendszer a kisembereket segíti

A trafikosok kártérítéséről szóló strasbourgi ítéleteket a kormány tiszteletben tartja és minden esetben fizetni fog. Lázár sikernek nevezte a trafiktörvény, a rendszer szerint kialakult és jól működik. Ráadásul a kormány így munkahelyeket is teremtett, hiszen a nagyvállalatoktól kisemberekhez került az árusítás lehetősége - tette hozzá.

Attól még érthetünk egyet

Kérdésre válaszolva a melegekkel kapcsolatban Orbán Viktort idézve azt mondta, „lehet, hogy egy dologban nem értünk egyet”, de más dolgokban attól még egyetérthetünk.

A Biszku-perrel kapcsolatban kijelentette, hogy felháborította az ítélőtábla döntése.