A Sasfészek lett a menekültek veszte

menekültek
Migrants walk at the green border between Hungary and Serbia near Szeged, Hungary, on June 23, 2015. Hungary said it was building a four-metre (13-foot) high fence on its border with Serbia to keep out migrants, as the EU struggles to deal with a massive influx of people trying to reach Europe. AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI
Vágólapra másolva!
Újabb embercsempészeket ítéltek el gyorsított eljárásban, a fekete fuvarosok több száz eurót is elkérnek a menekültek szállításáért - de sokszor már Budapest határában lekapcsolják őket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas üzlet a közel-keleti migránsok magyarországi csempészése, ezt bizonyítja a június 24-én elfogott szír menekültek története is.

Tudott egy fuvarost

A tizenegy fős társaság június elején érkezett Magyarországra, Budapesten pedig egy iraki férfival megállapodtak: fejenként 450 euróért sofőrt szerez számukra, hogy átszállítsák őket német területre.

Neki is fizetni kellett

A beszervezett ukrán sofőr utasonként

újabb 250-450 eurót kért el a szírektől

a közreműködésért. A társaság egy furgonnal indult útnak, ám csak az M1-es autópálya Sasfészek pihenőhelyéig jutottak, itt fogták el őket a rendőrök.

Németország, Ausztria a közel-keleti menekültek úti célja, de sokan csak a pátyi pihenőig jutnak Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Az ukrán sofőrt gyorsított eljárásban ítélte el a Budakörnyéki Járásbíróság, és négy év felfüggesztett börtön mellett kiutasították az országból - arról, hogy az iraki összekötőt sikerült-e elérni, nem szól a testület közleménye.

Sasfészek, végállomás

A Sasfészeknél egy magyar csempész is lebukott a napokban: a 45 éves férfi iraki és szír utasokat szállított svájci rendszámú kocsijával.

Kiutasítás? Nem ügy

Bár ahogy a példa mutatja, olykor magyarok is fennakadnak az ellenőrzésen, az elfogott illegális szállítók jelentős része külföldi - szerb, ukrán, román - állampolgár, számuk pedig megugrott az utóbbi hetekben.

Újpesten is felbukkant a menekültek egy kisebb csoportja Forrás: Origo

Csütörtökön például egy román fuvarost kaptak el Győr közelében a készenléti rendőrök, 16 menekülttel. Hétfőn Mosonmagyaróváron és Gyálon fogtak el bolgár és szerb csempészeket, teherautóikban közel 60 szír és afgán szorongott.

Az utóbbi két hétben csak Fejér megyében három külföldi férfit ítéltek el gyorsított eljárásban embercsempészés miatt. Őket is kiutasították az országból.

Menekültek itt is, ott is

A migránsok egyre gyakrabban tűnnek fel Budapest utcáin , a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel tér már közismert találkahelyük, de letáboroztak a Nehru-parton is, az Origo egyik olvasója pedig péntek reggel Újpest-városkapunál fotózta lekisebb csoportjukat.

Nem férnek a befogadóállomáson

A bevándorlási hivatal szerint január óta 60 418 menedékjogi kérelmet regisztráltak. A befogadóállomásokat bővíteni kellett, már sátrakat és konténerházakat is felállítottak, a Magyar Hírlap értesülése szerint.