Ha csajozni akarsz, tanulj meg magyarul

Dariush Rezai Menekültek Világnapja Menekültek Világnapja A közelgő Menekültek Világnapja (június 20.) alkalmából Dariush Rezai afgán menekült fiatalember rendhagyó buszos városnézést tartott az  UNHCR és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága segítségéveltámo
A közelgő Menekültek Világnapja (június 20.) alkalmából Dariush Rezai afgán menekült fiatalember rendhagyó buszos városnézést tartott az UNHCR és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága segítségéveltámogatásával. Dariush Rezai az ő elmúlt 6 évi budapesti életének főbb állomásait mutatta be.
Vágólapra másolva!
A nők, a töltött káposzta és Petőfi - ezeket szereti leginkább nálunk Darius Rezai, aki gyerekként indult el Afganisztánból, hogy végül Magyarországon találjon hazát. A fiatal férfi buszos városnézésen mutatta be nekünk a fővárost, úgy, ahogy a menekültek látják.
Vágólapra másolva!

Dariush Rezai hat éve él közöttünk. Jól beszél magyarul, tiszteletben tartja a törvényeinket, kultúránkat - és nagyon bántja, ha a kormány veszélyforrásként kezeli őt vagy sorstársait.

A 21 éves férfi tolmácsként dolgozik, és OKJ-s idegenvezetést tanul. Talán innen jött az ötlet, hogy városnéző túrán mutassa be,

milyen menekültként Budapesten élni.

Ekkorát még nem látott

Az ENSZ támogatásával szervezett program a Déli pályaudvaron kezdődött. A helyszín különösen fontos volt Dariush életében, hiszen először itt láthatta a fővárost.

Dariush azt hitte, ez maga Budapest Fotó: Polyák Attila - Origo

"Akkor még 15 sem voltam, és egy kis faluból menekültem el az apám halála után. Életemben nem láttam még ekkora pályaudvart,

Később is sokat jártam ide, itt volt az egyik találkozóhelyünk" - mesélte mosolyogva.

Kaja, pia, nők

A túra során aztán egyre több helyszínről derült ki, hogy fontos szerepet játszik az afgán és szír menekültek életében.

A parlamentet először mecsetnek gondolta a menekült Fotó: Polyak Attila - Origo

A Batthyány téren a 86-os megállója vagy a Westend teteje szintén fontos találkahelynek számított Dariush és barátai számára, akik szívesen ültek be az Oktogon környéki kávézókba és a Krúdy Gyula utcai diáksörözőbe - közülük sokan rugalmasan kezelik a muszlim hitélet előírásait.

Így van ezzel Dariush is, aki

nem tud ellenállni a disznóhúsos töltött káposztának,

és a magyar lányoknak sem - utóbbi vonzalom fontos szempont volt abban, hogy minél előbb beszéljen magyarul.

E nélkül nem lehet

Hát tanultam a nyelvet, persze nem csak ezért. Az elején nagyon nehéz volt, de akkor már elszántam magam arra is, hogy Budapesten fogok élni" - mesélte idegenvezetőnk, aki elvitt minket a Than Károly Ökoiskolába is.

Visszatérés a gimi kapujába. Dariush Rezai szerint sokat köszönet a Than Károly Ökoiskola tanárainak Fotó: Polyak Attila - Origo

Mit elmondta, szinte mindent itt tanult meg a magyar kultúráról: itt fogadta be először igazán egy magyar diákközösség, itt szerette meg Petőfi Sándor verseit, most pedig József Attilával barátkozik.

Ha érti, sérti

Dariush szerint alapvetően ezen, a nyelvtudás kérdésén áll vagy bukik a beilleszkedés sikere: akik képesek fejükbe verni a magyart,

feleannyi problémával kell megküzdeniük a hivatalos ügyintézés közben,

és barátságosabban viszonyulnak hozzájuk a hatóságok is.

Aki megtanult magyarul, azt bántja csak igazán a kormány üzenete Fotó: Polyák Attila - Origo

Az afgán férfi ezért sem érti a kormány menekültügyi plakátjait: azokra nézve igazán sértő, akik mindent megtesznek a beilleszkedésért - a többiek pedig el sem tudják olvasni, persze ők egy-két hónapnál tovább nem is maradnak itt.

"Félek, hogy mi lesz"

A beilleszkedés vágya magában nem jelent garanciát. "Még nem kaptam meg a magyar állampolgárságot. Mióta a miniszterelnök mondta, hogy Európának nem kellenek a menekültek, rendesen görcsöl a gyomrom. Félek, hogy mi lesz velem" – mondta Dariush Rezai, aki leszögezte, ha kell, tovább menekül, de

sohasem fog visszatérni a háború sújtotta Afganisztánba.


Túravezetőnk ugyanakkor szerencsésnek is mondható, fiatalkorúként került a gyámhatóság látókörébe, biztosított volt az iskoláztatása, ellátása, 24 éves koráig pedig utógondozó központban élhet.

Afgánok reggelije a Nehru parton Fotó: Bielik István - Origo

Az idősebbeknek kevesebb kapaszkodó jut a pár hónapig járó menekültellátáson kívül. Többségük török giroszosoknál, aluljárós mobilszervizekben dolgozik, néha napi 12-14 órát.

A magyarokkal is megtették

Dariush útjára eljött Montserrat Feixas Vihé, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális vezetője is.

Montserrat Feixas Vihé, az ENSZ menekültügyi képviselője: annak idején a magyarok is menekültek voltak Nyugaton Fotó: Polyak Attila - Origo

A képviselő szerint érhető, ha egy kormány védi a területét és a gazdaságát, de ezzel együtt kötelessége befogadni és ellátni az országába érkező menekülteket is. Magyarországnak nem szabad elfelejtenie, hogy

1956 után kétszázezer magyar disszidenst fogadtak be világszerte, kérdés és ellenpropaganda nélkül,

mondta az Origónak Vihé.

Nem arctalan massza

Hozzátette, félelemkeltő kampány és kerítésépítés helyett azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy a menekült nem arctalan massza, hanem hozzánk hasonló egyén, akit erőszakkal üldöztek el hazájából. Nem azért jön ide, mert ezt választotta, egyszerűen túl akar élni, elege van a félelemből és a mindennapi létbizonytalanságból.

Útközben meghaltak

Vihé szavait szinte alátámasztja Dariush kamaszkori kálváriája: 14 évesen indult el Afganisztánból, rövid iráni tartózkodás után pedig nekivágott a nyolc hónapig tartó vándorlásnak.

Szíriai menekült a délkelet-törökországi Akcakalében Forrás: AFP/Bulent Kilic

"Gyalog és csempészek furgonjain tettük meg az utat, de nem mindenki bírta ki.

"volt, aki annyira legyengült, hogy bérelt szamár hátán kellett továbbvinnünk" - mesélte az Origónak az afgán fiatal.

Míg a határ el nem választ

Kemény volt a helyzet a török-bolgár határon is, a helyi kerítésen átjutottak, de tudták, a határőrök szó nélkül lelőhetik őket.

A bolgár határzár: erre jönnek a Törökország felől érkező menekültek Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Végül gyalog jutottak el magyar területre, ahol jobbra fordult Dariush sora - élt Bicskén és a fóti gyerekvárosban is, amíg végül eljuthatott a

zajos, rohanó, és szerinte romantikus Budapestre.

Barátnőjével már a házasságot tervezgetik - és csak reméli, hogy végül nem választják el szerelmétől és új hazájától.

A többség a szomszédból jön

Jelenleg Magyarországon mintegy 140 ezer bevándorló él, ők azok, akik hosszabb ideje tartózkodnak az országban, de nem turisták, és nem is diplomaták. Közülük 100 ezren európai ország állampolgárai, jelentős részük magyar kötődésű.

A kontinensen kívülről körülbelül 40 ezren érkeztek, ebből a kínai közösség a legnagyobb, ők 10-15 ezren vannak, őket a vietnamiak és a törökök követik néhány ezer fővel. A sor végét a hírekben legtöbbször emlegetett szír, afgán és pakisztáni csoport zárja.