Már épül a kerítés, egyelőre a Fidesz-székház körül

kerítés fidesz
Az MSZP aktivistái kerítéssel érkeztek a Lendvai utcába
Vágólapra másolva!
Kerítést kaptak az elkerítők: az MSZP aktivistái drótkerítéssel vették körbe a Fidesz budapesti, Lendvai utcai székházát. A szocialisták így tiltakoztak a kormány döntése ellen, amely szerint a magyar–szerb határon, 175 kilométer hosszan négyméteres kerítést emelnének az illegális bevándorlók megfékezésére.
Vágólapra másolva!

Drótkerítéssel zárta le az MSZP csütörtökön a Fidesz budapesti székházát, tiltakozásul a szerb határra tervezett kerítés ellen.

Az MSZP aktivistái kerítéssel érkeztek a Lendvai utcába Fotó: Bielik István - Origo

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője a Fidesz-székház előtt megismételte: a szocialisták elfogadhatatlannak tartják a kerítésépítés ötletét. Kunhalmi Ágnes szerint a vesztébe rohan az az ország, amely falat húz a határainál, és "gettóba zárja magát".

Mindenki kivette a részét a munkából Fotó: Bielik István - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, a kormány arról döntött, hogy a teljes, 175 kilométer hosszú magyar–szerb határszakaszon fizikai határzárat telepít: négy méter magas kerítést.

Könnyen telepíthető, zöld árnyalatú változat mellett döntöttek Fotó: Bielik István - Origo

Elemzők szerint a lépés oka, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan radikalizálódott a kormányzati retorika a migránsokkal kapcsolatban, egyre erősebbeket kellett mondani, majd már cselekedni is.

Egy mozdulat, és már állt is a kerítés Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo saját szavazásának eredménye szerint a radikális kormányzati döntés szimpatikus az emberek többségének. Több mint 20 ezer szavazat érkezett: a válaszadók 40 százaléka egyetért a lépéssel, további 25 százalékuk pedig még magasabb kerítést építene.

Az MSZP politikusai elfogadhatatlannak tartják a határzárat Fotó: Bielik István - Origo

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar–szerb zöldhatárt, bár ezzel Szerbia számára nem oldódik meg a probléma – erről már Pásztor István vajdasági magyar politikus beszélt az Origónak.

Ezért gyorsan le is bontották Fotó: Bielik István - Origo

Nem örül viszont a határzárnak a katolikus egyházfő, és a szerbek sem. Ferenc pápa arra szólított fel, hogy a világon sehol ne zárják be az ajtót azok előtt, akik egy jobb élet reményében más országokban keresnek menedéket, míg Belgrádban úgy látják, hogy a kerítés legfeljebb lelassítja a migránsok áradatát, de nem jelent megoldást.