Szinkronban bukik alá az MSZP és a Jobbik

Nézőpont1
Vágólapra másolva!
Miközben a kormánypártok népszerűsége szinte változatlan, az MSZP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékpontot veszített támogatottságából az elmúlt hónapban – derült ki a Nézőpont Intézet friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Visszaesett az ellenzéki hívek lelkesedése – amelyre a tapolcai időközi voksolásnak is lehetett hatása –, ezzel a tavaszi szintre rendeződött vissza a pártok támogatottsága. Ezt állapította meg friss, májusi felmérésében a Nézőpont Intézet. Az adatokból kiderül az is, hogy a rejtőzködők és nem szavazók aránya az áprilisi 23-ról májusra 33 százalékra nőtt.

A Fidesz-KDNP tartja magát

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében gyakorlatilag nem változott, az áprilisi 28 százalék után májusban 27 százalékot mért a Nézőpont Intézet. A friss elemzés szerint a Jobbikkal 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál. Az MSZP is 3 százalékpontot veszített, a párt tábora 7 százalékos.

Hiába veszített ugyanannyit az MSZP és a Jobbik, a radikális párt még mindig előzi a szocialistákat Forrás: Nézőpont Intézet

Az LMP vesztesége 2 százalékpont, ezzel 6 százalékon áll. A DK változatlanul 6, az Együtt – 1 százalékpontos veszteséggel – 2, a PM 1, az egyéb párttámogatók 2 százalékot tesznek ki. A rejtőzködők és nem szavazók arányának 10 százalékpontos növekedése ellenére az intézet szerint nem történik más, mint az erőviszonyok visszarendeződése az április előtti szintre.

A biztos pártválasztók körében sokkal jelentősebb a kormánypártok támogatottsága Forrás: Nézőpont Intézet

A biztos szavazó választók pártpreferenciája a Nézőpont Intézet mérése szerint a következőképp oszlik meg: a Fidesz-KDNP 39, a Jobbik 25, az MSZP 12, a DK 10, az Együtt 3, a Liberálisok 1, az LMP 7 százalékon áll, az egyéb pártot támogatók aránya 3 százalék. Ezek az arányok az ellenzéki hívek aktivitásának csökkenése miatt változtak – állapította meg az elemzés.

Másnál erősödik az MSZP

Néhány napja tette közzé a stop.hu a Vasárnapi Hírek és a Publicus közvélemény-kutató cég májusi kutatását, amely a Nézőpontéval ellentétesen azt mérte, hogy az MSZP beérte a Jobbikot, mindkét párt 21 százalékon áll. A felmérésből az is kiderült, hogy a Fidesz a legtaszítóbb párt, és hogy a kisebb pártok (LMP, DK, Együtt, PM, MLP) jelenleg nem kerülnének be a parlamentbe.

Tóbiás József az MSZP elnöke - a Publicus mérése szerint pártja beérte a Jobbikot Fotó: Polyák Attila - Origo

A Vasárnapi Hírek és a Publicus elemzéséből az is látható, hogy míg a teljes népességben a Jobbik minimálisan vezet az MSZP előtt 4 százalékkal, addig a két párt jelenlegi fix tábora, azaz azok száma, akik elmennének szavazni, és le is adnák a voksukat az adott pártra megegyezik, 21 százalék.