Fideszesnek mondta magát, még előzetesben van

Veress Áron Sebestyén
Vágólapra másolva!
Július elején eldőlhet a Fidesz ifjúsági tagozata hamis bankjegyekkel lebukott elnökének sorsa - értesült az Origo. Akkor jár le a nyomozás határideje a pénzhamisítással gyanúsított, és tettenérése óta előzetes letartóztatásban lévő Veress Áron Sebestyén ügyében. A Fidesz szerint már 2012-ben kizárták, azóta szélhámoskodott a pártban. Az Origo egy moldáv szálra is bukkant az ügyben: Veress kétes hírű moldáv üzletember ismerőse lehet a hamis pénz forrása. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg is - immár több mint négy hónapja - előzetes letartóztatásban van a pénzhamisítással gyanúsított exfideszes vezető, Veress Áron Sebestyén.

Hamis pénzt akart átváltani

Mint arról az Origo is beszámolt, a Fidesz ifjúsági tagozatának volt elnökét az után tartóztatták le, hogy egy februári estén a Keleti pályudvaron próbált forintra váltani egy hamis százeuróst. A rendőrök a lakásán további mintegy 30 ezer eurónyi hamis bankjegyet találtak.

A rendőrség 30 ezer eurónyi hamis bankjegyet foglalt le Veressnél Forrás: police.hu

A 30 éves férfi elismerte a bűncselekményt. Azt állította, hogy egy moldáv férfitól, tartozás fejében kapta a pénzt. Veress Áron Sebestyént a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, és mint az Origo kérdésére a rendőrség közölte, azóta is ez a legszigorúbb kényszerintézkedés van érvényben ellene.

A rendőrség azt is tudatta, hogy a nyomozás határideje július 4-e. Ez azt jelenti, hogy addig le kellene zárni a nyomozást, és eldönteni, hogy emelnek-e vádat a férfi ellen. Pontosabban a nyomozás határideje meghosszabbítható, így nem feltétlenül zárul le nyáron az ügy.

A Fideszben politizált

Annak idején az Index derítette ki, hogy a rendőrség közleményében említett férfi Veress Áron Sebestyén, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke, aki 2003-ban lett a párt tagja, 2007-től pedig az ifjúsági tagozatban dolgozott. Sőt a Választás.hu adatai szerint 2006-ban elindult az önkormányzati választáson Óbudán, de mindössze 8 szavazatot kapott az Óbudai Cívis Klub színeiben.

Veress Áron Sebestyén a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke volt - hivatalosan csak 2012-ig Forrás: Fidesz.hu ifjúsági tagozat

A botrány kirobbanása után Szenczi Géza, a férfi ügyvédje az Origónak úgy nyilatkozott, hogy az egész ügynek semmi köze a politikához, védence egy magánjellegű helyzetbe került, és nagy pechje volt. Az ügyvéd szerint Veress sajnálja, hogy "így csőbe tudták húzni", és mindent megtesz, hogy a rendőrség elfogja azt, akitől a hamis pénzt kapta.

Kizárták, de ő maradt

A pénzhamisítással vádolt férfi azonosítása után a Fidesz közölte, hogy Veressnek már semmi köze a párthoz, mivel 2012-ben kizárták. A párt jelezte, hogy a Fidesz Veress Áron cselekedeteiért semmilyen felelősséget nem vállal, és ha igazak a róla megjelent állítások, a törvény előtt kell felelnie.

A Fidesz honlapján több helyen is említették az ifjúsági tagozat elnökeként, amikor hivatalosan már nem volt az Forrás: Fidesz.hu

Hamar kiderült azonban, hogy a 9 milliónyi hamis euróval lebukott Veressnek 2012 után is volt köze a párthoz: a Fidesz honlapján fellelhető 2013-as hírben is az ifjúsági tagozat elnökeként tüntették fel őt.

A Zalaegerszegi 7 Nap tavaly decemberi írásában a kizárt Veress még elnök volt Forrás: Zalaegerszegi 7 Nap

Sőt az Origo rábukkant egy frissebb, tavaly decemberi újságcikkre is, ami szintén az ifjúsági tagozat elnökeként írt Veressről. A Zalaegerszegi 7 Nap tudósítása szerint Veress egy pártrendezvényen Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnökének társaságában vett részt.

Szélhámoskodott két évig

Veress Áront 2012-ben kizárták a pártból, ha még ezek után is elnöknek adta ki magát, akkor szélhámoskodott - ezt a magyarázatot adta az Origónak a Fidesz arra a kérdésre, miként lehetséges, hogy az állításuk szerint 2012-ben a pártból kizárt Veress Áron egészen a közelmúltig a Fidesz Ifjúsági Tagozata elnökeként szerepelt, olykor vezető kormánypárti politikusokkal.

A Fidesz ezzel a tértivevénnyel bizonyította, hogy kizárták a tagdíjat nem fizető Veresst Forrás: Fidesz.hu

Veress Áront azért zárták ki a pártból, mert négy és fél évig nem fizetett tagdíjat - derült ki a Fidesz honlapjára feltöltött dokumentumból. Ebben a 2011 tavaszán küldött levélben az összesen 15 600 forintos tagdíjhátralék befizetésére szólították fel Veresst, sikertelenül.

A Fidesz szélhámosságnak nevezte, hogy Veress a párt ifjúsági tagozata elnökének adta ki magát.

A párt szerint a kérdésben az egyetlen hiteles forrás a párt hivatalos tagnyilvántartása, nem pedig a sajtóban megjelenő hamis információk. Hozzátették: "2012-es kizárását követően Veress Áron tudta a legjobban, hogy nem a Fidesz tagja, végképp nem tagozati elnök, hiszen nem nevezték ki újra. Az, hogy akként tüntette fel magát több helyen, szélhámosság."

Kicsoda a moldáv kapcsolat?

A hamis pénz forrásáról később a Veress és ügyvédjének állítását alátámasztó értesülést tett közzé a hvg.hu. Egy rokon a portálnak azt mondta, a moldávnak nevezett férfi tényleg létezik, de úgy tudja, a férfi nem moldáv, hanem német származású, bár Moldovában voltak különféle befektetései.

Veress Áron Sebestyén előad a Fidesz ifjúsági tagozatának rendezvényén Forrás: Fidesz ifjúsági tagozat

Az Origo utánajárt az ismerősnek, és kiderült, hogy bár neve német származásra utal, tényleg moldáv származású. Sőt a tengerentúli vállalkozásokban is érdekelt 49 éves férfi Veress-sel együtt érdekelt egy magyar cégben, miközben Veress több más magyarországi vállalkozásban is résztulajdonos.

A Veress I. kerületi, állandó budapesti lakcímére bejegyzett, 2014. februárjában alapított R Food and Drinks Külkereskedelmi és Termelő Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Rainer Schnurr. A 49 éves férfi állandó lakcíme a moldovai Cojusnában van. A cégben Schnurr kézbesítési megbízottja Veress.

Schnurr Amerikában üzletel

A rejtélyes moldáv üzletember, Schnurr a jelek szerint a tengerentúlon is üzletel. Az Origo a Bloomberg adatbázisában bukkant a férfi által vezetett, és a magyar kft.-hez hasonló hangzású VRV Food & Drinks Corp. nevű vállalatra, ami az Egyesült Államokban, a Florida állambeli Cape Coralban működik. Azt nem tudni, hogy a cég nevében a V esetleg Veressre utal-e.

A moldáv üzlettársnak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is van cége.

Egy brit cégadatbázisban az Origo egy másik, Schnurrhoz köthető vállalkozást is talált. A Schnurr által négy éve vezetett, londoni bejegyzésű Sun Light Universal Ltd.-vel a kapcsolatot egy moldovai címen lehet felvenni. A céghez egyetlen komment érkezett, ami lefordítva így hangzik: "Üzleti tevékenységük kimerül abban, hogy becsapnak. Amint megkapják a pénzedet, soha többet nem látod őket."

Két magyar cég Veressnél

Veress Áron két magyar vállalkozásban is tulajdonos. A hazai cégadatbázis szerint az egyiket, a 2003-as alapítású MIEDER Szolgáltató Kft.-t édeasanyjával közösen birtokolják, és arra a szintén I. kerületi címre van bejegyezve, amit a rendőrség Veress tartózkodási helyeként azonosított, és ahol a hamis eurót lefoglalták. A cégnek 2013-óta nincs bevétele, és akkor 591 ezer forint veszteséggel zárt.

Két magyarországi cégben is tulajdonos Veress, de árbevételük nincs, csak veszteséget termelnek.

Ugyanerre a címre jegyezték be a másik vállalkozást, a 2014-es alapítású A S VERESS Tanácsadó Bt.-t, amely Veress és a testvére tulajdona. Az üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás tavalyi, féléves működése alatt árbevételt nem, viszont 1,1 milliós veszteséget termelt. A bt. ügyvezetését Veress előzetes letartóztatása után nem sokkal a testvére vette át.

Ukrajna-szakértő is volt

A moldáv szálhoz kapcsolódó érdekesség, hogy Veress Áron Sebestyén Ukrajna-szakértőként is szerepelt a közelmúltban. Egy 2014 februári felvétel szerint ilyen minőségében szerepelt a SportKlub tévécsatornán. A műsorban más mellett az ukrajnai események és a sport kapcsolatáról esett szó.

Veress külpolitika iránti érdeklődését mutatja, hogy mint az a hvg.hu cikkéből kiderült, a volt fideszes politikusnak van egy egyesülete, amely külföldi kapcsolatépítésre fókuszál, és a bírósági nyilvántartás szerint 2012. január 1-jével lett az elnöke. Az egyesület nevében Veress blogot is írt.

Az Euroatlanti Fiatalok Külpolitikai Egyesülete Veress lakcímén működik. 2012-ben pályázott egy rendezvény megszervezésére, és a Fiatalok Lendületben Program honlapja szerint (amely az EU egyetemistáinak mobilitását segítő Erasmus-program része) nyert egymillió forintot.

Azt a 444.hu szúrta ki, hogy Veress (a kép jobb szélén) 2014 január-februárban Azerbajdzsánban járt a Fidesz ifjúsági tagozatának több tagjával. A küldöttség tagja volt Loppert Dániel (a képen középen), a tagozat egyik tagja. Loppert azt mondta, az azeri út nem volt hivatalos, a repülőjegyét maga fizette.