Egy napot adott a társadalmi vitára a kormány

menekült migráns illegális határátkelő határrendészet ásotthalom mezőőr menekült migráns illegális határátkelő határrendészet ásotthalom mezőőr
menekült riport a magyar-szerb határon
Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődött, és még aznap le is zárult a társadalmi vita a menedékjogi törvény módosításáról. A szigorítás szerint a hatóságoknak jogukban állna őrizetbe venni a Magyarországra érkező menedékkérőket, és könnyebben kitoloncolhatják őket.
Vágólapra másolva!

Pénteken tette közzé honlapján a kormány a menedékjogi törvény módosításának tervezetét. A véleményezés határideje péntek éjfél volt. A módosítás szigorítást hozhat, amellyel nem várták meg a témában zajló nemzeti konzultáció eredményét sem.

Kevesebb mint egy nap

A kormány társadalmi vitára bocsátotta ugyan a menedékjogról szóló törvény módosításának tervezetét, ám a véleményezésre kevesebb mint egy napot hagyott: a pénteken kikerült javaslathoz péntek éjfélig várták a reakciókat - vette észre a hvg.hu.

Nem hagytak sok időt a véleményezésre Forrás: kormany.hu

A tervezet világossá teszi, mi a célja: "a megalapozott nemzetközi védelmi igénnyel rendelkezőket minél gyorsabban és hatékonyabban be lehessen azonosítani, és az ilyen védelmi igénnyel nem rendelkező, tipikusan gazdasági migránsokat, mielőbb az ország területéről kitoloncolni".

A magyar-szerb határon Fotó: Bielik István - Origo

A Belügyminisztérium tervezetéről az Origo is részletesen beszámolt. Változás például, hogy a menekültkénti elismerést kizáró okok kiegészülnének a terrorcselekménnyel, a terrorizmus finanszírozásával, illetve az ezekre való felbujtással; valamint nem lehet menekültként elismerni azt a külföldit sem, akinek magyarországi tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti vagy veszélyezteti.

A konzultációt be sem várva

A jogszabálytervezettel

a kormány nem várta be a jelenleg a bevándorlás kezelésének témájában zajló nemzeti konzultáció július 1-jei lezárását

sem, nemhogy a válaszok teljes kiértékelését. A vitatott kormányzati kampánnyal támogatott, összesen mintegy 1,4 milliárd forintba kerülő konzultációban eddig a nyolcmillió választó közül mintegy 700 ezren válaszoltak a kormány kérdéseire.

Sok helyütt lefestették a kormány üzenetét hirdető plakátokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, akár az egymilliót is meghaladhatja a nemzeti konzultációban visszaküldött válaszok száma. Ezzel pedig

az ellenzék által élesen bírált kormányzati akció minden idők egyik legsikeresebb konzultációja lehet, de egyben a legkönnyebben manipulálható is.

Ezt a Miniszterelnökség is elismerte.

Négyméteres kerítés épül

Ugyancsak nem várta be a kormány a nemzeti konzultáció eredményét azzal, hogy bejelentse: négy méter magas kerítést építene 175 kilométer hosszan a magyar-szerb határon, hogy megnehezítse az illegális bevándorlók bejutását az országba. A kerítést katonák és rendőrök építhetik meg.

Nem tudni még, milyen lesz pontosan a kerítés, mennyibe kerül majd, és ki építheti fel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo beszámolt arról is: azért a déli határon épülhet a kerítés, mert a legtöbb menedékkérelmet koszovóiak nyújtják be. Az év első három hónapjában 185 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az EU területén, Magyarország ebből 32 800 ügyet intéz.