A védő azon sem lepődne meg, ha a Fidesz írná Biszku ítéletét

Biszku Béla, a volt pártállami diktatúra belügyminisztere az ellene több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. Hatályon kívül helyezte az el
Biszku Béla, a volt pártállami diktatúra belügyminisztere az ellene több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. http://www.origo.hu/itthon/20150531-biszku-bela-itelet-jogeros-fovarosi-brosag-eletfogytiglan.html
Vágólapra másolva!
Az egész Biszku-per részben arról szól, vajon a volt állampárti belügyminiszter befolyásolta-e az 1956 utáni megtorlásokat, és a párt akarta-e megmondani, ki a bűnös - mondta az Origónak Biszku Béla védője, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz és a Jobbik most ugyanezen logika mentén próbálja befolyásolni az igazságszolgáltatást védence ügyében.
Vágólapra másolva!

"Ha ennyire nem számít a látszat sem, akkor írja meg a Fidesz az ítéletet, úgyis a statuálás a lényeg" - mondta Magyar Gábor.

A látszatra is vigyázni kell

A független és pártatlan igazságszolgáltatás látszatát is fenn kell tartani, ám ennek éppen ellene hat, ha a Fidesz vagy a Jobbik politikusai olyan nyilatkozatokat tesznek a Biszku-ügyben, amelyek alkalmasak a bíróság befolyásolására - mondta az Origónak a háborús bűntettel vádolt Biszku Béla volt állampárti belügyminiszter ügyvédje.

Biszku Béla, volt pártállami belügyminiszter a Fővárosi Ítélőtáblán Fotó: Bielik István - Origo

Magyar Gábor azt éppúgy elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jobbikos Novák előd a bírósági tárgyaláson üvöltözve közölte, hogy szégyennek tartja, hogy nem született elmarasztaló ítélet, mint ahogy annak tartja, hogy Gulyás Gergely, az országgyűlés fideszes alelnöke sürgetett minél előbbi elmarasztaló ítéletet.

Gulyás: nyilvánvaló bűnös

Gulyás Gergely hétfőn ugyanis arról beszélt: soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben a Fidesz. Mint arról az Origo is beszámolt, a Biszku-perben múlt héten hozott döntést a bíróság: a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú, marasztaló ítéletet és új eljárást rendelt el.

Gulyás Gergely a leggyorsabb ítéletet várja és nyilvánvaló bűnöst emlegetett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás szerint ez azt mutatja, hogy a magyar igazságszolgáltatás egésze még a legnyilvánvalóbb bűnösökkel szemben sem képes olyan eljárás lefolytatására, amelyben egyértelműen tisztázható lenne, milyen szerepet játszottak a pártállam kommunista vezetői az 1956. októberi forradalmat követő tömeggyilkosságokban.