A médiatörvényt magyarázta a miniszter

Trócsányi László igazságyügyi miniszter Trócsányi László igazságyügyi miniszter Interjú Trócsányi László igazságügyi miniszterrel
Interjú Trócsányi László igazságügyi miniszterrel
Vágólapra másolva!
A magyar médiatörvény volt a fő témája Velencében az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testületének ülésén, melyen Trócsányi László igazságügyi miniszter is részt vett. A kormány által kezdeményezett módosítók négyötödét vita nélkül fogadta el a Velencei Bizottság.
Vágólapra másolva!

A Velencei Bizottság 103. plenáris ülésén az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete a magyar médiaszabályozásra és a reklámadóra vonatkozó szabályokat vizsgálta. A Bizottság harmincoldalas szakértői véleménye elismerte a magyar médiaszabályozás fejlődését és további, leginkább a jogszabályok hatékonyabb alkalmazhatóságát szorgalmazó ajánlásokat fogalmazott meg.

Még mindig nem elég jó

Mint arról az Origo is beszámolt, a bizottsági jelentés szerint még mindig nem elég jó a médiatörvény. A bizottság úgy vélte, Független Médiatanácsra és az állami reklámpénzek átlátható, objektív elosztására lenne szükség, és bár a médiaszabályozás javítása érdekében születtek jó intézkedések, további lépésekre is szükség lenne.

Trócsányi László igazságügyi miniszter is részt vett a Velencei Bizottság plenáris ülésén Fotó: Polyak Attila - Origo

Trócsányi László korábban levélben juttatta el a jelentéstervezetre vonatkozó módosító javaslatait a Velencei Bizottság számára. A plenáris ülést megelőzően, június 18-án tartott tanácskozáson a raportőrök a módosító javaslatok többségét elfogadták. A miniszter üdvözölte a bizottság által elfogadott módosításokat.

Vegyes a megítélés

Trócsányi mlékeztetett a DGAP Német Külkapcsolati Tanács jelentésére, miszerint "Magyarországon továbbra is sajtószabadság és médiapluralizmus uralkodik, sem a média egészének kormány általi ellenőrzéséről, sem pedig cenzúráról nem lehet beszélni."

A plenáris ülésen a magyar kormány által kezdeményezett módosító javaslatok négyötödét vita nélkül fogadta el a Bizottság.

Mint arról az Origo is beszámolt, nemrég, április végén a Freedom House jelentése ugyanakkor azt állapította meg, hogy nagyot romlott Magyarországon a sajtó helyzete, amely csak részben szabad. A sajtószabadság-listán a Freedom House éves jelentései szerint sorozatban a negyedik évben a 71. helyen áll Magyarország.