Új osztályt adtak át a Tűzoltó utcai gyermekklinikán

Tóth Róbert; Fogarasi Norbert Budapest, 2015. május 5.
Tóth Róbert infúziót kap a Semmelweis Egyetem (SE) Tűzoltó utcai gyermekklinikájának egynapos osztályán, az osztály átadásának napján, 2015. május 5-én.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. május 5. Tóth Róbert infúziót kap a Semmelweis Egyetem (SE) Tűzoltó utcai gyermekklinikájának egynapos osztályán, az osztály átadásának napján, 2015. május 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Átadták a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikájának egynapos ellátási osztályát kedden Budapesten; a beruházás megvalósításáért két éve indított gyűjtést az Őrzők Alapítvány, a felajánlásokból 60 millió forint gyűlt össze.
Vágólapra másolva!

Helyi összefogás

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az átadáson tartott beszédében kiemelte: az országban a legtöbb daganatos gyermeket a Tűzoltó utcai klinikán kezelik, és a klinika a ma elérhető legmagasabb szintű ellátást nyújtja.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Forrás: MTI/Kovács Attila

Emlékeztetett arra, hogy a klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány tevékenysége 25 éve alatt több mint egymilliárd forintot gyűjtött össze magán- és vállalkozói adományokból különböző fejlesztésekre.

Az a szemlélet Magyarországon, hogy a kormány minden problémát megold, nem vezet megoldásra, azonban a helyi összefogás és együttműködés, a támogatók megtalálása mindenképpen elismerésre méltó - fogalmazott a miniszter.

A frissen átadott egynapos osztály Forrás: MTI/Kovács Attila

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy az alapellátás megerősítésén túl az egynapos ellátás az egyik legfontosabb törekvése az egészségpolitikának.

Nyolc ágy és rendelő

Szabó András, a II. sz. Gyermekklinika igazgatója azt mondta, az egynapos osztály kialakítása további fontos lépés a klinika életében, hiszen ezzel a beruházással a kezelt betegeknek nem kell a kórházban tölteniük az éjszakát, hanem hazamehetnek, ami pszichésen sokat jelent a gyerekeknek.

Szabó András, a Tűzoltó utcai gyermekklinika igazgatója Forrás: MTI/Kovács Attila

A nyolc ággyal és rendelővel felszerelt osztály létrehozása szép üzenete az intézményi, vállalkozói és civil szféra összefogásának - emelte ki a professzor. Szabó András kitért arra, a klinikán európai szintű gyógyító munka folyik, az ide érkező daganatos beteg gyerekek 70-80 százaléka gyógyultan távozik.

Adományozók

Az egynapos osztály létrehozásához nagyban hozzájárult a Zwack Unicum Nyrt., amely négymillió forintot adományozott az alapítványnak, valamint a Morgan Stanley, amely 40 millió forinttal járult hozzá az osztály kialakításához.

Vidám figurák színesítik a falakat Forrás: MTI/Kovács Attila

Modern és gyerekbarát

Az osztály kialakításakor törekedtek arra, hogy a legmodernebb felszereléseken túl a környezet gyermekbarát és otthonos legyen. Kialakítottak egy játéksarkot, és falfestéssel, könyvekkel, társasjátékokkal teszik elviselhetőbbé az ottlétet.

Tóth Róbert infúziót kap az egynapos osztályon Forrás: MTI/Kovács Attila

A klinika az ország legnagyobb gyermekonkológiai centruma is, tavaly több mint kilencezer fekvő- és 85 ezer járóbeteget kezeltek. Az egynapos ellátási osztályon évente 1200 daganatos és leukémiás gyerek kap kezelést.