Normafai igenek: sokan vannak, de nem elegen

erdő FOTÓ ÁLTALÁNOS kerékpár kerékpáros KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁJ Budapest, 2013. szeptember 29.
Kerékpárosok a Normafánál 2013. szeptember 28-án. Helyi népszavazást ír ki a főváros XII. kerületének önkormányzata a Normafa környékének fejlesztéséről
Budapest, 2013. szeptember 29. Kerékpárosok a Normafánál 2013. szeptember 28-án. Helyi népszavazást ír ki a főváros XII. kerületének önkormányzata a Normafa környékének fejlesztéséről Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester javaslatára, amelyet egyhangúan támogatott a kerület képviselő-testülete. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A hegyvidékiek jelentős többsége igennel szavazna, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy érvényes is lesz a Normafa rendezéséről szóló vasárnapi népszavazás. Főleg, hogy az LMP szombaton arra kérte a XII. kerületi lakosokat, ne menjenek el szavazni. A legnagyobb kérdés, mennyire tudta meggyőzni az embereket a részvétel fontosságáról Pokorni Zoltán fideszes polgármester, aki hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP és az Együtt politikusával.
Vágólapra másolva!

Nem a győzelem, a részvétel a fontos – ez a megállapítás különösen igaz a Normafa jövőjéről szóló helyi népszavazás esetében. A XII. kerületben élők jelentős többsége ugyanis a jelek szerint támogatja a rendezési terveket, de azt már nehéz megjósolni, hányan tartják annyira fontosnak a kérdést, hogy urnákhoz vonuljanak.

Kerékpározók a Normafán: róluk is dönt a népszavazás Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Boltok helyett szavazóurnák

Érdekesség, hogy ez lesz az első szavazás, amit a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta rendeznek az országban.

Ha a hegyvidéki családok a KDNP tervei szerint vásárlás helyett kirándulásra használják a szabadnapot, az lehet, hogy nem használ Pokorni Zoltánnak.

A XII. kerület polgármestere ugyanis olyannyira szeretné az igenek győzelmét, hogy hétfőn Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt politikusával közösen tartott sajtótájékoztatót. Mindhárman arra kérték a helyieket, támogassák az önkormányzat fejlesztési terveit.

Pokorni Zoltán, Tüttő Kata és Komáromi Zoltán együtt kampányoltak Forrás: MTI/Kovács Attila

Többségben az igenek

Az ittlakunk.hu nem reprezentatív felmérése szerint ezzel nem is lesz gond. A XII. kerületi internetes oldal szavazásán győztek az igenek: a válaszadók 46 százaléka határozott igennel válaszolt arra, hogy szeretnék-e a Normafa-projekt megvalósulását. A nem gombra 33 százalék, a bizonytalanra 19 nyomott, két százalékot pedig hidegen hagyja a kérdés.

Az eredményt némileg beárnyékolja, hogy mindössze 252 ember szavazott, ez pedig igen csekély szám a szavazásra jogosult 47 913-hoz képest.

Márpedig a siker valószínűleg a részvételen múlik majd. A voksolás akkor lesz érvényes, ha a XII. kerületiek több mint fele részt vesz, és akkor lesz eredményes, ha a szavazók több mint fele egy irányba voksol.

Az biztos, hogy a Normafa környéke megváltozik, a kérdés csak az, hogy mennyire. Forrás: MTI/Kovács Attila

A Margitszigeten összejött

Mivel az elmúlt tíz évben mindössze négy helyi népszavazás volt Budapesten, ezek közül pedig mindössze egy volt érvényes és eredményes, a normafai voksolás is könnyen kudarcba fulladhat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyetlen sikeres referendum a Margitsziget hovatartozásáról szólt, ezen viszont mindössze ketten szavaztak a jogosult háromból, nem tűnik biztosnak a siker.

Nem segít az sem, hogy az LMP távolmaradásra szólította fel a helyieket. Hajdu Mária, a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője szerint olyan kérdés kerül a választók elé, amiről nem lehet jól dönteni.

Ezért ők arra kérik a családokat, hogy a szavazás helyett menjenek inkább kirándulni a Normafához.

A Jobbik is eldöntheti

Kérdés az is, hogy elmennek-e voksolni a Jobbik hagyományosan aktív szavazói. A párt ugyan a január 27-ei képviselő-testületi ülésen még támogatta az önkormányzati kezdeményezést, azóta viszont meggondolta magát, és a nemek mellett kampányol. Véleményük szerint ugyanis a határozatnak túl tágak a keretei, ezért nem átlátható, hogy mi valósul meg belőle. Ha tehát a Jobbik szimpatizánsai nemmel szavaznak, az nem tesz jót a Fidesz–MSZP–Együtt összefogásnak, de azzal sem segítenek, ha távol maradnak, hiszen akkor eredménytelen lehet a szavazás.

Az egykori Olimpia szálloda épületét mindenképpen lebontanák Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pokorni Zoltán polgármester mindenesetre már korábban kijelentette, hogy sikertelen népszavazás esetén is a többség akaratát fogja figyelembe venni a döntésnél.

Szelídebb elképzelések

A szavazásra bocsátott önkormányzati határozat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben. Kezdeményezik, hogy a Normafa területén kívül kisebb közösségi parkolók létesüljenek. A határozat rögzíti a területen található, rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását is.

A nyolc alpontból álló határozat mindenesetre meglehetősen sokat szelídült az első elképzelésekhez képest. Ezt még a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet is elismerte. Közleményükben úgy fogalmaztak:

.A szervezet azonban ennek ellenére sem kampányol az igenek mellett.

A kirándulókat elválasztanák a futóktól és a síelőktől Forrás: MTI/Jászai Csaba

Kamerák igen, sícentrum nem

Tény, hogy hatalmas sport- és sícentrumról a tervek között már egyáltalán nincs szó. A műemléki épületek rendbehozatala, parkolók kialakítása mellett síelési lehetőséget korlátozottan biztosítanának: a Szaniszló-rét környékén oktató-sífutópálya működne, a Kis-Norma-lejtőn mobil felvonó telepítésével állítanák helyre az egykori sípálya egy részét a Mátyás király útig.

Az önkormányzat egy bizottságot is létrehozna, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat.

A területre térfigyelő kamerákat is telepítenének, valamint arra is ügyelnének, hogy szétválasszák a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok és a sétálók útvonalait. A tervek szerint csomagmegőrzőket, öltözőket, illemhelyeket hoznának létre, és felújítanák az Anna-réten található játszóteret is.

Ha a népszavazás eredménytelen lesz, Pokorni Zoltán akkor is a többség véleményét veszi figyelembe Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az tehát látható, hogy a Normafa rendezése mindenképpen nagy változásokat hozna az ott lakók és az oda látogatók életébe. A kérdés már csak az, hogy az igenek mellett a résztvevők száma is elég lesz-e ahhoz, hogy mindez megvalósuljon.