Szorzásban erős tanácsadókkal szerződne újra az V. kerület

Testületi ülés az ötödik kerületi polgármesteri hivatalban. Belváros-Lipótváros önkormányzata testületi ülés ötödik kerület V. kerület Sélley Zoltán jegyző Rogán Antal polgármester Belváros-Lipótváros önkormányzata testületi ülés ötödik kerület V. kerület
Testületi ülés az ötödik kerületi polgármesteri hivatalban. Ez az első ülés mióta Rogán lakásügye kipattant, valamint amióta kiderült, h a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik az önkormányzatnál. Az ülésen Sélley Zoltán jegyző 300000 forintos cipőt villantott. Újságíró: Sarkadi Zsolt
Vágólapra másolva!
Idén is jelentős összeget tervez kifizetni szakértői díjként az V. kerület vagyonkezelő cége annak a könyvvizsgáló vállalkozásnak, amelynek korábbi tevékenysége a belvárosi ingatlanügyekben nyomozást elrendelő ügyészségi iratok szerint két szám összeszorzására korlátozódott. Értékbecslőként pedig ragaszkodik a kerület az alpolgármester édesapja, a KDNP-s Rubovszky György cégéhez.
Vágólapra másolva!

Szakértői díjként nettó 13,2 millió forintot tervezett be idei költségvetésébe az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelő cége, amely amúgy a kerületi tulajdonú üzlethelyiségek értékbecslésével – más szakértők mellett – idén is az alpolgármester édesapjának cégét bízná meg.

Régi ismerős kapná a munkát

Csütörtökön, zárt ülésen tárgyalja Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester előterjesztésére az V. kerületi képviselő-testület a Belváros vagyonkezelő cégének tavalyi beszámolóját, és fogadja el a tervek szerint a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. idei üzleti tervét is.

Eladó lakások az V. kerületben Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Origo információi szerint az idei üzleti terv részeként a vagyonkezelő cég nettó 13,2 millió forint "szakértői díjat" fizetne 2015-ben a CCA Zrt.-nek az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek elidegenítésének előkészítéséhez kapcsolódóan.

Rogán Antal még polgármesterként az V. kerületi képviselő-testületi ülésre érkezik Fotó: Origo

A CCA Zrt.-vel régóta kapcsolatban áll a kerület, hiszen korábban, már Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető polgármestersége idején is dolgozott a vagyonkezelő cégnek ez az adó- és pénzügyi tanácsadással foglalkozó vállalkozás.

Egyszerű szorzásért fizetnek?

A CCA Zrt. neve előkerült abban a feljelentésben is, amelyet még tavaly decemberben tett az Együtt belvárosi képviselője, az V. kerületi ingatlanértékesítések elmúlt évekbeli gyakorlatát gyakran és élesen bíráló Juhász Péter.

Juhász Péter, az Együtt politikusa feljelentést tett az ingatlanértékesítési gyakorlat miatt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász kifogásolta az ingatlanok értékbecslésének gyakorlatát, valamint azt a modellt, amelyben – állítása szerint – az önkormányzat az adott ingatlant a CCA Zrt. értékbecslését követően bérbe adta egy meghatározott bérlőnek, aki rövid időn belül bejelentette vételi szándékát, majd egy újabb, már a Város FM Kft. által elvégzett értékbecslés alapján kedvezményes áron meg is vásárolta az ingatlant.

Az ügyészség nyomozást megszüntető határozatot felülíró döntése Forrás: Origo

A feljelentést először elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám a Fővárosi Főügyészség március végén hűtlen kezelés bűntettének gyanújával mégis elrendelte a nyomozást. Az ügyészség akkor a CCA Zrt. szerepéről azt írta: a cég nem is értékbecslő, "szakértőjük" pedig csak összeszorzott két számot.

Rubovszky György cége is jól jár

A Juhász feljelentésében említett másik vállalkozás, a Város FM Kft. tervek szerinti megbízása azért érdekes, mert a vállalkozás egyik tulajdonosa Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselő. A politikus lánya pedig Rubovszky Csilla, az V. kerület egyik alpolgármestere.

Korábban az V. kerület nemcsak Rubovszky cégét fizette, de magát a képviselőt is. Mint azt az Index.hu kiderítette, a kereszténydemokrata politikus a 2000-es évek közepe óta az önkormányzat tulajdonosi és elidegenítési bizottságának dolgozott külsős jogászként, havi 300 ezer forintért.

Csak a kérdésre nem válaszoltak

Az Origo a két cég megbízásáról szóló értesülései alapján kérdéseket tett fel az önkormányzatnak. A sajtóosztály gyorsan válaszolt, csak éppen nem a kérdésekre. A CCA Zrt. tervezett újabb, idei megbízását, annak szakmaiságát, valamint az ezzel átfedést mutató Város FM Kft. várható ismételt megbízását érintő kérdéseinkre azt válaszolták, hogy "Juhász Péter ismét hazudik és szándékosan téveszti meg a közvéleményt". Az Együtt politikusát bíráló hosszú közlemény (?) az Origo kérdései mellett egyébként arra sem ad választ, miben hazudik, illetve mivel téveszt meg Juhász Péter.

50 milliós haszon 8 hónap alatt

Mint arról az Origo is beszámolt, a Juhász Péter által vázolt modell alapján kelt el a Károly körút 26. alatti üzlethelyiség. Az akkor, 2011-ben még Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető irányításával működő V. kerület először bérbe adta a 212 négyzetméteres, kétszintes, utcára nyíló üzlethelyiséget.

Majd két hónappal később a kerület a bérlőnek járó kedvezménnyel csökkentett áron el is adta az ingatlant. A bérlőből tulajdonossá váló cég időközben maga is tulajdonost váltott, majd nyolc hónappal később továbbadta az üzlethelyiséget – mintegy 50 millió forintos haszonnal.

Céget alapítottak, bérbe vették

Az ügy kulcsszereplője a bérlő, majd vevő Classic Immo Kft., amelyet 2011. augusztus 24-én jegyeztek be a cégbíróságon. A nyilvános cégadatok szerint gyakorlatilag erre az üzletre alapították, hiszen alig néhány napos cége nevében Széky Péter ügyvezető már augusztus végén bérbevételi kérelemmel fordult – négy másik cég mellett – a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-hez.

Az ingatlanértékesítés idején Rogán Antal vezette a kerületet Forrás: MTI/Beliczay László

Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága után Rogán Antal polgármester is hozzájárult a bérbeadáshoz és az ingatlan funkcióváltásához, majd október 1-jei hatállyal ő és Széky aláírta a határozatlan idejű bérleti szerződést benne havi 444 271 forint + áfa összeggel.

Sélley Zoltán jegyző (balra) Rogán Antal polgármesterrel egy korábbi testületi ülésen Fotó: Origo

Érdekesség, hogy bár az Origo birtokába jutott iratok szerint az ingatlan hivatalos átadás-átvétele csak október 18-án történt meg – a jegyzőkönyv rögzítette, hogy az ingatlanban nincs sem világítás, sem fűtés –, a bérlő már látatlanban, egy nappal korábban eljuttatta szándéknyilatkozatát az üzlethelyiség megvásárlására a vagyonkezelő akkori vezetőjének, Sélley Zoltánnak, aki tavaly jegyző lett a kerületben.

Nem probléma: vegyék-vigyék

A bérlő a vásárlási szándékát azzal indokolta, hogy tulajdonosként kedvezőbb feltételekkel vehetne fel bankhitelt a vendéglátóhely kialakítására, mint bérlőként, és egy összegben ki is tudná fizetni – az általa akkor még nem is ismert – vételárat.

Rogán később külsős szakértővel vizsgáltatta az ingatlan értékesítését Forrás: Origo

Az önkormányzat a bérleti szerződés előtt készített ingatlanforgalmi értékbecslést jóváhagyva állapította meg az utcára néző, nagy, üvegportálos üzlethelyiség 74,89 milliós forgalmi értékét, ami a bérlőknek egyösszegű fizetés esetén járó 30 százalékos kedvezménnyel csökkentve 52,42 millió forintos vételárat jelentett.

A Károly körúti üzlethelyiséget 247 ezer forintos négyzetméteráron adta el a kerület – ez ma egy teljesen átlagos pesti téglalakás vagy egy újbudai luxuspanel árának felel meg.

Miután a Classic Immo megszerezte az üzletet, semmit nem csinált az ingatlannal, majd 8 hónappal később továbbértékesítette. A vevő egy 1977-es születésű testvérpár, Lokhvitskiy Mikhail és Lokhvitskaya Liubov volt. Az ár pedig 102 millió forint, vagyis az eredeti vételárnak csaknem a duplája.

Habony Árpád neve is felmerült

A Károly körúti üzlethelyiséget kedvezménnyel megszerző Immo Classic Kft.-t érdekeltségében tudó Pápa Mariannénak köze van Habony Árpádhoz, a miniszterelnök nem hivatalos, muzeológus-harcművész tanácsadójához.

Habony Árpádhoz is kötődik a Károly körúti üzlethelyiséggel jól járt cégben érdekelt Pápa Marianne Forrás: Origo

Pápa Marianne ugyanis annak a néhai Szetlik Ferencnek volt a felesége, akinek cége, a Komondor Holding Zrt. tulajdonolta nemcsak a Classic Immo Kft.-t, de korábban a VIII. kerületi, Kőbányai úti Négy Tigris Piacot üzemeltető céget is.

Szetlik Ferenc testvére Szetlik Mária, Habony Árpád édesanyja. Habony nagybátyja özvegyének gyermeke, Szetlik Gergely most is vezető tisztségviselője a Komondor Holdingnak, amely megvásárolta a Classic Immót 2011. november 21-én – az üzlethelyiség adásvétele előtt két nappal.

Lokhvitskiy Mikhail, a Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiség vevője (balra) Forrás: Kiosk/Facebook

A Károly körúti üzlethelyiség értékesítése idején egyébként Pápa Marianne nem, de a fia, Szetlik Gergely a holdingcég igazgatósági tagja, vezető tisztségviselője volt. Az édesanya csak többéves kihagyás után, tavaly májusban vállalt újra szerepet a cégnél tisztségviselőként.

Belvárosi ingatlanügyek: százmilliók nyomábanhttp://www.origo.hu/itthon/20150106-belvarosi-ingatlanugyek-szazmilliok-nyomaban.html?dd-item