Már csak két hete van a Ságvárinak

Ságvári Endre gimnázium
Ságvári Endre gimnázium, Szeged
Vágólapra másolva!
Most már csak Balog Zoltánon múlik, mi lesz a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium új neve. Az Emmi Szent-Györgyi Albertet és Hunyadi Jánost javasolta, de információink szerint a szegedi intézmény nem véletlenül szorgalmaz harmadik megoldást. Így maguk között továbbra is "Ságvárinak" hívhatnák a patinás iskolát. 
Vágólapra másolva!

Az utolsó kiskaput is megpróbálják kihasználni a ságvárisok, hogy legalább félhivatalosan megtarthassák az iskolájuk nevét. Bár a minisztérium korábbi döntésén már nem tudnak változtatni, most abban reménykednek, hogy nem kell másik ismert személy nevét felvenniük, és elfogadja javaslatukat a minisztérium: Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma néven működnének tovább.

Az már bizonyos, hogy a Ságvári Endre Gimnáziumnak szeptembertől új neve lesz Forrás: szeged.hu

A miniszter kezében

A Ságvári sorsa most már teljes egészében Balog Zoltán kezében van. A miniszter a tavaly nyáron életbe lépett felsőoktatási törvény módosítása óta nemcsak arról dönthet, hogy átnevezzenek egy oktatási intézményt, hanem az új névre is ő adja az áldását.

Mint azt megírtuk, a Ságvári esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a 2012-es törvénymódosításra hivatkozott, amely kimondja, hogy cégek, intézmények, lapok vagy utcák és terek nem viselhetik olyan személy nevét, aki "a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be", vagy "ezekkel a rendszerekkel közvetlenül összefüggésbe hozható". A Magyar Tudományos Akadémia szerint Ságvári Endre ebbe nem fért bele. (A magyarországi antifasiszták emblematikus figurájának életéről itt írtunk.)

Balog Zoltán május végére hozza meg döntését Forrás: MTI/Kovács Attila

Három név a kalapban

Az iskola támogatóinak Facebook-csoportjához több mint 11 ezren csatlakoztak, Kulka János színész, Jáksó László televíziós műsorvezető és más hírességek álltak ki a régi név mellett, Szegeden pedig fáklyás tüntetést is tartottak, az iskola mégsem működhet tovább az eddigi néven. Arról viszont egyelőre még nincs döntés, hogy szeptembertől milyen felirat kerüljön a kapura.

Az Emmi korábban a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet kérte meg arra, hogy véleményezze az általános iskola és gimnázium összevonását, valamint az intézmény új nevét.

Utóbbira a tárca javaslatokat is adott: ők azt szeretnék, ha a szegedi iskola Hunyadi Jánosnak vagy Szent-Györgyi Albertnek állítana emléket.

Jelezték azonban, hogy ha az intézmény más javaslattal kíván élni, azt is megfontolják.

Kompromisszumos megoldás

Válaszában Szabó Gábor, az egyetem rektora pontosan ezt tette: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak a pénteken küldött levelében a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést javasolta. Mint írta, az illetékes testületek a két iskola összevonásával egyetértenek, de jobban szerették volna az Endre nélküli Ságvári nevet. Kompromisszumként azonban el tudják fogadni az általa javasolt, harmadik változatot is.

Információink szerint a semleges hangzású név nem véletlen.

A tanulók és a tanárok abban reménykednek, hogy így maguk között továbbra is "Ságvárinak" nevezhetik az iskolát, szerintük erre a Hunyadi vagy a Szent-Györgyi névvel nem lenne lehetőség.

Még marad három hetük

"Jelenleg zajlanak az egyeztetések, tájékoztatást csak a május végi végső döntést követően tudunk adni" – írta az Origo kérdésére a felsőoktatásért felelős államtitkárság sajtóosztálya.

Az biztos, hogy akármi is lesz az új név, a törvény szerint az átnevezésre csak a nyári szünetben kerülhet sor. Így a szegedi diákok igazolványába szeptembertől már az intézmény új neve kerül.

Szegeden március végén tüntettek a Ságváriért, több demonstrációt nem terveznek Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem törődtek bele

Akármi is lesz a végső döntés, a szegediek lemondtak a további demonstrációkról.

– nyilatkozta Barok István, az iskola tanára.

A pedagógus úgy fogalmazott, a hatalom gőgjével nem tudnak mit kezdeni, a tüntetésnek pedig azért nem látják több értemét, mert eddig sem értek el vele semmit.

Szavazzon!

Ön szerint mi legyen a Ságvári Endre Gimnázium új neve?