Sok vita várható a románokkal

Szijjártó Péter; AURESCU, Bogdan beszélget HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Bázel, 2014. december 4.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bogdan Aur
Bázel, 2014. december 4. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bogdan Aurescu román külügyminiszter (b2) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának bázeli tanácskozásán 2014. december 3-án. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Utoljára két éve találkozott hivatalosan a román és magyar külügyminiszter, várhatóan a csütörtöki megbeszélés sem lesz zökkenőmentes a két ország közötti feszültségek miatt.
Vágólapra másolva!

Sok vita várható a csütörtökre időzített magyar-román külügyminiszteri találkozón: a két korábbi tárcavezető, Martonyi János és Titus Corlatean utoljára 2013-ban tárgyalt hivatalosan, azóta pedig csak romlott a két ország viszonya, instabil a diplomáciai kapcsolat.

Viktor és Victor

Feszültségre utalhat az is, hogy a két ország miniszterelnöke hivatalba lépése óta egyszer sem találkozott egymással.

A kisebbség miatt

Bár Románia Magyarország második legfontosabb exportpiaca, és folyamatosan bővül a gazdasági együttműködés, a kisebbségi ügyek komoly problémákat okoznak. A kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvét például utoljára 2009-ben írták alá a felek, azóta nincs megállapodás annak tartalmáról, ahogy nincs előre lépés a gazdasági vegyes bizottságban sem.

Nem szólhatunk bele

Victor Ponta román kormányfő két éve még határozottan üzent Orbán Viktornak: mint hangsúlyozta, a magyar félnek nincs beleszólása Románia belügyeibe, és ezek közé tartozik a kisebbségi jogok tiszteletben tartása is.

Határozottan üzent Orbán Viktornak Victor Ponta Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Kiakadt a korábbi román külügyminiszter is a magyar döntéshozók székely autonómiát támogató nyilatkozatai miatt. "Az ilyen megnyilvánulások (...) gyakorlatilag megkérdőjelezik a Románia és Magyarország közötti alapszerződés érvényességét (...), vagy éppenséggel a szerződés megsértését jelenthetik" - mondta tavaly augusztusban Titus Corlatean.

A szimpátia kevés

A mostani román és magyar külügyminiszterek, Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter között ugyan jó a személyes kapcsolat, de úgy tűnik, hogy ez kevés lesz az érdemi előrelépéshez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter. Jó viszonyban vannak, de a csütörtöki találkozó így sem lesz zökkenőmentes Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Kovács Márton

Az Origo úgy tudja, mindkét ország külügyminisztériumában intenzíven készülnek a csütörtöki eseményre.