Még 138 milliót tettek Habonyék az új médiacégbe

Habony Árpád
Habony Árpád
Vágólapra másolva!
Nagy tervei lehetnek Habony Árpádnak a magyar médiapiacon. Legalábbis erre utal, hogy az áprilisban 6 millió forinttal alapított médiacége alaptőkéjét néhány nappal később huszonnégyszeresére, 144 millióra emelték.
Vágólapra másolva!

Jelentős tőkéhez jutott a Habony Árpád résztulajdonában álló, alig egy hónapos Modern Média Group (MMG) Zrt., amely a hírek szerint a formálódó új jobboldali sajtóbirodalom központi cége.

Még 138 millió tettek bele

Az április elején hatmillió forinttal alapított MMG két tulajdonosa a kendó-világbajnok restaurátorból lett miniszterelnöki tanácsadó Habony Árpád és a Fidesz közelében több mint 20 éve mozgó volt államtitkár, Győri Tibor.

Habony Árpád mellett az Orbán-kormány volt államtitkára, Győri Tibor is tulajdonos az MMG-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ők ketten adták össze azt a 138 millió forintot is, amennyi tőkemelésről már az alapítás után néhány nappal, a cég április 17-i közgyűlésén döntöttek - derítette ki a Válasz.hu. A 138 milliós tőkeemelésből 93 milliónyit vállalt Győri, a maradék 45 millió előteremtését pedig Habony Árpád garantálta.

Cégekbe öli pénzét Habony

Ahogy arról az Origo is beszámolt, nem ez az egyetlen cége Habony Árpádnak: a még 2003-ban alapított, de árbevételt el nem érő, érdemi tevékenységet nem végző alvó cége, a Színes Tinták Bt.-n kívül felerészben az övé egy londoni székhelyű vállalkozás fele is.

Habony Árpád eddig csaknem 60 millió forintot költött a magyar és a londoni cégre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Danube Business Consulting Ltd. is friss cég, a márciusi alapításkor Habony 2500 fonttal, vagyis mintegy egymillió forinttal szállt be a vállalkozásba. A másik tulajdonos egy cég, az Arthur J. Finkelstein & Associates Inc., amely Arthur J. Finkelstein amerikai választási tanácsadóé.

Finkelstein nem ismeretlen sem Habony, sem a Fidesz előtt: többször segítette a párt kampányát. Ahogy George E. Birnbaum is, aki a Századvég Alapítványon keresztül juttatta el ötleteit a Fidesznek. Aligha meglepő, hogy Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője lett a londoni cég ügyvezetője.

Divattervezéssel is foglalkozik

Az Origo írta meg, hogy az MMG Zrt. tevékenységi körébe nem meglepő módon javarészt a médiával kapcsolatos tevékenységek tartoznak, de akad közöttük egy-két meglepő feladat is. Ilyen például a a divat- és formatervezés, valamint az épülettakarítás.