A magasabbak okosabbak és elégedettebbek

Tárki1
Vágólapra másolva!
A férfiak magasabbak a nőknél, a magasabb emberek iskolai végzettsége is nagyobb, mint alacsonyabb társaiké, ráadásul a magasabb emberek elégedettebbek is az életükkel - állapította meg egy kutatás.
Vágólapra másolva!

Az iskolai végzettséggel együtt nő a magasság, a magas emberek pedig elégedettebbek is - ez derül ki a Tárki tanulmányából.

A mai 18 év feletti magyar lakosság átlag magassága 169,3 centiméter, a férfiak magasabbak a nőknél (176/163), a magasság a kor előrehaladásával pedig csökken.

A magasság változása a nők és a férfiak esetében a kor előrehaladtával Forrás: Tárki

A előző tényező, illetve a társadalmi szelekció feltételezett hatása azt eredményezi, hogy az iskolai végzettség növekedésével nő az átlag magasság, különösen a férfiak esetében, ahol a szakmunkás végzettség felett ugrásszerűen emelkedik.

A magasabb emberek műveltebbek Forrás: Tárki

Az eredmények azt is mutatják, hogy a magasabb ember elégedettebb az életével. Ez az összefüggés különösen erősen érvényesül a legmagasabbak esetében: majd harmaduk teljesen elégedett eddigi életével.

A magasabb emberek között többen vannak az elégedettek Forrás: Tárki

A kutatás eredményei szerint az elégedettség szélsőséges léte vagy hiánya egyaránt erősen jelen van a legalacsonyabb és a legmagasabb férfiak és nők körében.