Érvénytelen a normafai népszavazás

Normafa
Kérdés, a Normafa jövője mennyire mozgatja meg a XII. kerületieket
Vágólapra másolva!
Érvénytelen a Normafa rendezéséről tartott népszavazás. A XII. kerületi lakosok 27, 6 százaléka adta le voksát – írta a Hegyvidéki Önkormányzat honlapja. A szavazatok között elsöprő arányban győztek az igenek. 
Vágólapra másolva!

A hivatalos eredményekről urnazárás után Pokorni Zoltán is beszámolt. A polgármester kiemelkedően jó aránynak nevezte a 27,6 százalékos részvételt. Mint mondta,

az összes szavazat 81 százaléka "igen", 19 százaléka "nem".

Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta: a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel. A folyamat több évet vesz igénybe, de több munkálatot - például a padok, szemetesek, játszóterek és sétautak rendbetételét - már a következő hetekben megkezdik - tette hozzá.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a választók felének kellett volna urnához járulnia.

A Normafa jövője kevés embert mozgatott meg a kerületben Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán Pokornit méltatta

A választársa – hegyvidéki lakosként – elment Orbán Viktor kormányfő és Áder János köztársasági elnök is. A miniszterelnök a Zugligeti Általános Iskola előtt összegyűlt újságíróknak elárulta, hogy igennel szavazott, és Pokorni Zoltán munkáját méltatta.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is szavazott Forrás: MTI/Kovács Tamás

– mondta a kormányfő.

Összefogás a győzelemért

Ezzel Orbán Viktor arra is utalt, hogy a XII. kerület polgármestere hétfőn Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt politikusával közösen tartott sajtótájékoztatót. Mindhárman arra kérték a helyieket, támogassák az önkormányzat fejlesztési terveit.

Az elmúlt tíz évben mindössze négy helyi népszavazás volt Budapesten, ezek közül pedig mindössze egy volt érvényes és eredményes.

Utóbbi azonban a Margitsziget hovatartozásáról szólt, és összesen hárman voltak jogosultak a szavazásra.

Pokorni Zoltán, Tüttő Kata és Komáromi Zoltán együtt tartott sajtótájékoztatót Forrás: MTI/Kovács Attila

Szelídebb elképzelések

A Normafáról szavazásra bocsátott önkormányzati határozat sokat szelídült az első tervek óta. Egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben. Kezdeményezik, hogy a Normafa területén kívül kisebb közösségi parkolók létesüljenek. A határozat rögzíti a területen található, rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását is.