Kaszáltak a vasárnap kinyitó hipermarketek

Vágólapra másolva!
Teli parkoló Budakalászon, már nyitás előtt hosszú sor Törökbálinton. Május első vasárnapján két Auchan üzlet is nyitva tartott, mindkét áruház eredményes napot zárt.
Vágólapra másolva!

Az Origo egyik olvasójának vasárnapi fotója bizonyította, hogy az emberek a hét utolsó napján is szeretnek vásárolni. Az érintett áruházlánc kommunikációs igazgatója elmondta, mindkét üzletük jelentős forgalomnövekedéssel zárta a vasárnapot.

A törökbálinti áruháznál már nyitás előtt nagy sor állt. Itt egy műszaki outletet nyitott az Auchan és ez is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokan érkeztek vásárolni. Az adataik szerint a benzinkútjaik is hatalmas forgalmat bonyolítottak.

Rendkívüli napot zártak

Budakalászon rendkívüli akciókkal, valamint a helyi töltőállomás is különleges, vasárnapi árcsökkentéssel készült – hangsúlyozta Gál Judit, aki előárulta azt is, hogy pontos adataik még nincsenek, de a tapasztalataik alapján rendkívüli napot zártak. A vásárlói igények miatt az áruházlánc néhány üzlete a következő vasárnapon is nyitva tart majd.

Szabad a vasárnap

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát tavaly decemberben szavazta meg a parlament. A boltok vasárnapi zárva tartásával a kereszténydemokraták a családoknak akartak kedvezni, és azért szorgalmazták, hogy a hét utolsó napját a kereskedelemben dolgozók is családjukkal tölthessék.

Kivétel erősíti

A boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény március 15-én lépett életbe. A hét utolsó napján és a munkaszüneti napokon nem tarthatnak nyitva bevásárlóközpontok, kivéve a 200 négyzetméternél kisebb üzletek, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. A törvény több kivételt is említ, például benzinkutak, dohányboltok és pékségek kinyithatnak, de bizonyos korlátozások rájuk is vonatkoznak.

Népszavazás?

A Demokratikus Koalíció népszavazási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a kérdések nem egyértelmű megfogalmazására hivatkozva azonban megtagadta a bizottság a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.