Vona szerint fülkeforradalom volt Tapolcán

Parlament Jobbik Vona Gábor
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
A hétfői parlamenti ülésen is az április 12-i tapolcai választás volt a legfőbb téma a napirend előtti felszólalásokban.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor (Jobbik) történelmi jelentőségűnek értékelte a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választást, mert pártja első egyéni mandátumát szerezte meg Rig Lajos. Mint mondta, ha volt fülkeforradalom, az vasárnap történt, és kiderült, hogy van kormányváltó erő, a Jobbik.

Kérések

A pártelnök több kérést is megfogalmazott, a Fidesztől és az MSZP-től azt kérte, fejezzék be a nácizást és a nyilasozást, mert az nem vezet sehová, és nem igaz. Fogadják el végre, hogy a Jobbik egy néppárt, amelynek alappillére egy határozott, ha úgy tetszik radikális program – hangoztatta. Közölte, lehet vadhajtásokat előráncigálni a múltból, de ezeket a vadhajtásokat bízzák rá, mindenki a saját maga háza táján söprögessen.

Vona Gábor is történelminek nevezte a Jobbik sikerét Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt is kérte, hogy az Országgyűlést szakmai alapon működtessék. Vona Gábor a pártja tagjaitól azt kérte, ne zengjenek örömódákat. Örüljenek, legyenek büszkék, de kellő alázattal folytassák a néppárti politikát, ami egyre több ember számára válik szimpatikussá, kormányváltó alternatívává – mondta.

L. Simon László azt mondta, demokratikus küzdelemben maradt alul a kormányoldal jelöltje, aki már gratulált jobbikos versenytársának. Az államtitkár is gratulált, és azt kívánta, hogy a képviselő az ottani embereket képviselje. Jelezte, 65 százalékos kormányzati többséggel a jövőben is higgadtan, alázattal végzik a munkát.

Sorsdöntő kérdések

Kósa Lajos (Fidesz) is gratulált a mandátumot nyert jobbikos képviselőnek. Szerinte valódi, éles demokratikus verseny zajlott vasárnap, 22 indulóval. Mint mondta, számításaik szerint 65,8 százalékra csökkent a kormánypártok parlamenti többsége.

Kósa Lajos már elfelejtené a voksolást Fotó: Bielik István - Origo

Közölte, a választások után az igazán fontos, sorsfordító feladatokra kell koncentrálni. Beszélt arról, hogy a kétharmados támogatást igénylő javaslatokat úgy készítették elő, hogy előtte ötpárti egyeztetéseket tartottak, és olyan javaslatokat dolgoztak ki, amely lehetővé teszik, hogy „közös bölcsesség" alapján tudjanak dönteni.

A feladatok közé sorolta a munkahelyteremtést, a teljes foglalkoztatást, a kiegyensúlyozott költségvetési politikát.