A háziorvos nem fizetne iparűzési adót

Zombor Gábor Budapest, 2014. december 29.
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi várólisták csökkentéséről tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. december 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2014. december 29. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az egészségügyi várólisták csökkentéséről tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. december 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Napokon belül társadalmi egyeztetés kezdődik az alapellátási törvényről. A tervek szerint a háziorvosok mentesülnének az iparűzési adótól, a fogászati ellátásban pedig országos szűrőprogramot vezetnének be.
Vágólapra másolva!

Hamarosan lezárul a közigazgatási egyeztetés az új alapellátási törvényről, utána pedig civil fórumok elé viszik a tervezetet - mondta el egy zalakarosi konferencián Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Ugrik az iparűzési adó

A tervezet egyik kiemelt pontja, hogy a háziorvosoknak nem kellene iparűzési adót fizetniük, ha pedig egyéb szakképzettséggel is rendelkeznek, az egészségbiztosító finanszírozási szerződést kell kössön velük.

Az önkormányzatokkal szemben is jogi védettséget adna az új alapellátási törvény - ígéri Zombor Gábor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ilyen háziorvosok ugyanolyan jogosítványokat kapnának, mint egy szakellátó - mondta az egészségügyi államtitkár

Marad az önkormányzatoknál

Zombor Gábor arra is kitért, hogy tervezet nem változtatna a fenntartón, vagyis az egészségügyi alapellátás továbbra is a helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozik majd. A háziorvosok és a praxisok viszont jogi védelmet kapnának az önkormányzatok esetleges változatási szándékaival szemben.

Évi 10 milliárd

A konferencián elhangzott, hogy a kormány a jövőben országossá tenné a fogászati szűrőprogramokat. Az államtitkár beszélt az alapellátás pénzügyi hátteréről is – szavai szerint 2018-ig évente 10 milliárd forintból tartanák fent ezt az ellátási formát.

Rákszűrés két héten belül

Zombor Gábor a konferencián arról is beszámolt, hogy egy tervezett rendeletmódosítás szerint a daganatgyanús betegnek 14 napon belül időpontot kell kapnia diagnosztikai vizsgálatokra. Az időpontot a háziorvos asszisztense kérné számára a területi egészségügyi szolgáltatótól.

Az államtitkár szerint "történelmi lépés lenne" rákényszeríteni a szolgáltatókat arra, hogy akinek erre nagy szüksége van, annak európai szintű betegellátást nyújtson hosszas várakozási idő helyett.