Rendvédelmi fizetéscsökkenés: megérkezett a BM válasza

Pintér Sándor Tollár Tibor Bakondi György
Tollár Tibor kinevezése Bakondi György búcsúztatója Pintér Sándor belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az Origo írta meg elsőként, hogy az eseti pótlékok megszűnése miatt a rendvédelmi dolgozók egy részénél a július 1-jei fizetésemelés csökkenést fog jelenti. A Belügyminisztérium cikkünk megjelenése után azt közölte portálunkkal, hogy a  különleges szolgálatot teljesítők esetében a törvényben garantált illetményemelés megvalósul. 
Vágólapra másolva!

A rendvédelmi dolgozók közül sokaknak komoly fizetéscsökkentést hoz majd a július 1-jei, átlag 30 százalékos fizetésemelés – értesült az Origo. Információink szerint az eseti pótlékok eltörlése miatt várható a bérek csökkenése.

Beépítik

Minderre portálunkkal közölte a Belügyminisztérium, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen egyszerűsödő pótlékok tekintetében a jelenlegi rendszeres – a beosztáshoz kapcsolódóan folyósított – pótlékok részben beépítésre kerülnek a beosztási illetménybe, másrészt a különleges körülmények közötti szolgálatteljesítést a hivatásos pótlék fogja elismerni, és továbbra is megmarad a szolgálati időpótlék.

Az illetménynövekedést a beosztások besorolása, és a hivatásos pótlék mértéke garantálja, azokban az esetekben pedig, amikor az illetménynövekedés mértéke még ennek ellenére sem érné el a törvényben rögzített mértéket (30 – 25 – 15 százalék), úgy azt a kompenzációs díj (a garantált minimális illetményemelkedés és a hatályos rendszeres díjazás közötti különbözet) fogja biztosítani – közölte a minisztérium.

A BM ígérete szerint senki nem jár rosszabbul Fotó: Bielik István - Origo

Öt pótlék marad

A szolgálati időpótlék és a hivatásos pótlék mellett öt (munkajogi jellegű) pótlék marad a rendszerben: éjszakai pótlék, idegennyelv-tudási pótlék, preferált település pótléka, készenléti pótlék, és fokozottan veszélyes beosztásban (nagyfrekvenciás vagy ionizáló sugárzásnak, mérgezésnek kitett) szolgálatot teljesítők pótléka. Úgyszintén megmarad a jubileumi jutalomra, a nyugdíj előtti rendelkezési állományra, a könnyített szolgálatra, a szenior állományba kerülésre vonatkozó szabályozás ˜– olvasható a válaszban.

Megvalósul?

A BM álláspontja szerint jelenleg a tűzszerészeket, búvárokat és helikoptereseket a teljesített órák után illeti meg pótlék, amely – mint nem rendszeres illetményelem – az új törvény értelmében nem képezi az illetményemelés alapját. A tevékenységüket jellemző különleges szolgálatteljesítési körülmények azonban mind a beosztásuk besorolása, mind a hivatásos pótlék mértékének meghatározása során figyelembevételre kerülnek, így a törvényben garantált illetményemelés esetükben is megvalósul – tették hozzá.

Nem tartanak feszültségtől

A javaslat kidolgozása során a tárca figyelmet fordított arra, hogy széles körben megismerje az állomány, az érintett szakmai-, érdekképviseleti-, és érdekvédelmi szervezetek, a Magyar Rendvédelmi Kar véleményét és igényét. Ezekkel a szervekkel már az elmúlt év őszén is többlépcsős egyeztetéseket folytattak. Idén két alkalommal, egyszer 12 szakszervezettel valamint a Magyar Rendvédelmi Karral, majd legutóbb 14 érdekképviselettel – amelyből hét, további észrevételeket is tett a javaslattal kapcsolatban – folytattak egyeztetéseket.

Az illetményemelés módjára és mértékére figyelemmel a Belügyminisztérium nem látja annak veszélyét, hogy a hivatásos állomány körében bérfeszültség keletkezne. A tárca álláspontja szerint a jelenleginél arányosabb, a beosztás (munkakör) értékét és felelősségét, a szolgálati tapasztalatot és teljesítményt egyaránt elismerő juttatási rendszer került kialakításra.