Plakátról üzennek a cigány hősök

nemzetközi roma nap
Vágólapra másolva!
Plakátok és hangszórók mesélnek a magyar történelem fontos roma alakjairól a fővárosi 4-6-os villamos megállóiban. Nem csak a hírességek számítanak: a hétköznapi hősöket, óvónőket, kutatókat, munkásokat is díjazzák a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.
Vágólapra másolva!

A tankönyvek nem térnek ki rájuk, így a cigány fiatalok épp annyit tudhatnak a magyar történelem fontos cigány személyiségiről, mint nem roma iskolatársaik - szinte semmit.

Kilenc hős a megállóban

Ezen a helyzeten változtatna a Roma Sajtóközpont és civil szervezetek kampánya, amibe a BKK is besegített. A 4-6-os villamos fővárosi megállóiban kilenc cigány személyiséget mutatnak be, akik művészetükkel, sportteljesítményükkel, emberi kiállásukkal hatottak a történelem alakulására.

Farkas János olimpiai érmes focista, egy a kilenc bemutatott cigány hős közül Forrás: X Kommunikációs Központ

"A Király utca és a Petőfi híd Budai hídfő között olyan személyiségeket mutatunk be szitanyomatos plakátokkal és hangszórón bejátszott történetekkel, mint Farkas János olimpikon, Czifra György zongoraművész, vagy Puczi Béla, aki a marosvásárhelyi fekete március során harcolt a magyarok oldalán" - mesélt a kampányról Kadét Ernő, a sajtóközpont munkatársa.

Hétköznapi küldetés

Nem csak a hírességekről emlékeznek meg: április 8-án, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából az a hétköznapi hős is Aranypánt-díjat kap, aki napi munkájával, áldozatvállalásával építi a roma és nem roma közösséget.

Nyolc jelölt az Aranypánt-díj esélyesei közül Forrás: Origo

A díj neve állítólkag Péli Tamás cigány festőművésztől származik: ő mondta, hogy "Homlokomon két aranypánt van. Az egyik a cigányságom, a másik a magyarságom".

Kedden délig még lehet szavazni

A sajtóközpont oldalán, kedden délig 10 jelöltre szavazhatnak az Origo olvasói, közülük egy kapja majd meg a pénzjutalommal nem járó elismerést.

Buli a Blahán

A Roma sajtóközpont ugyanakkor más fővárosi programokkal készül április 8-ra. a Blaha Lujza téri aluljáróban underground buli lesz Dj Infraghanival, a Akvárium klubban újra értelmezett cigány népviseleteket mutatnak be az Örkény Színház színészei, több budapesti étteremben pedig a roma konyha fogásait lehet megkóstolni. A programokról bővebben ide kattintva olvashatnak.

Norvég pénzből

Mint a Roma Sajtóközponttól megtudtuk, a keddi programokat, a BKK mellett az EMMI és a Terror Háza is támogatta, pénzügyi segítséget- 5000 eurót, illetve dolllárt - viszont a Norvég Civil Alaptól és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől kaptak.