Újabb alapképzés maradhat meg az egyetemeken

Vágólapra másolva!
Ha a műszaki menedzser alapszak képzési színvonalát emelni tudják a felsőoktatási intézmények annak érdekében, hogy jobban pozícionált, jobb elhelyezkedési lehetőségeket biztosítson, akkor megmaradhat a szak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára. 
Vágólapra másolva!

Palkovics László ugyanakkor kiemelte, hogy akkor van lehetőség a műszaki menedzser alapszak megtartására, ha a munkaerőpiac igényeit jobban kielégítő szakképzettséget ad az alapképzés szintjén.

Palkovics László azt mondta, a munkaerőpiac igényeit is figyelembe kell venni Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nem a minisztériumot kell meggyőzni erről, mert az csak egy közvetítő az ipar, a gazdaság és az egyetemek között - tette hozzá.

Demonstráltak a diákok

Ahogyan arról az Origo beszámolt, hogy több száz hallgató demonstrált a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen Budapesten. Mint a kiszivárgott dokumentum értelmében a kormány megszüntette volna a kommunikáció szakot, a társadalomtudományi alapképzéseket, illetve a nemzetközi tanulmányok szakot is több egyetemen, köztük az ELTE-n, a Corvinuson, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Mezey Barna, az ELTE rektora beszédet mond az a felsőoktatási átalakítási terv ellen tiltakozó hallgatói és oktatói fórumon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A részletek ismeretében előbb diákfórumot tartottak az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen. A hallgatók azt követelték, hogy a szaktárca vonja vissza a szakok megszüntetéséről szóló előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét, továbbá azt, hogy "ne tiltsák be" a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz értő embereket kinevelő szakokat. A fórum résztvevői később az Emberi Erőforrások Minisztériumához vonultak, hogy tiltakozzanak.

Egyszer már engedett a kormány

A tárca végül engedett a követeléseknek. Palkovics László szakállamtitkár másnap bejelentette, hogy megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak is a jövőben. A Magyar Rektori Konferenciával való egyeztetést követően Palkovics ugyanakkor közölte, hogy a társadalmi tanulmányok szak kivezetésében egyetértettek. A szakállamtitkár elmondta azt is, hogy szerintük nincs veszélyben az ELTE társadalomtudományi kara, ami emellett még számos képzést hirdethet meg.

Ugyanakkor korábban Paolkovics László elmondta azt is, hogy szerinte ok nélkül tüntettek a diákok.

És, hogy mely szakok maradjanak, és szűnjenek meg, erről a honatyákat is megkérdeztük a parlamentben. Itt megnézheti mit mondtak a politikusok.