Baj lehet Bakondi György utódjával

Dr. Tollár Tibor
Vágólapra másolva!
A nyugdíjba vonuló Bakondi György főigazgatót búcsúztató állománygyűlésen mutatja be kedden Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új vezetőjét. Az Origo úgy értesült, hogy a jelenlegi gazdasági főigazgató-helyettes, Tollár Tibor csak megbízott vezető lesz, és majd akkor véglegesítik, ha tisztázni tudja magát az összeférhetetlenség gyanúja alól.
Vágólapra másolva!

Baj lehet Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nyugdíjba vonuló vezetőjének kiszemelt utódjával – értesült az Origo. Úgy tudjuk, hogy a leendő főigazgató Bakondi jelenlegi gazdasági helyettese, Tollár Tibor, akit kedden, állománygyűlésen mutatnak be.

Tollár Tibor lesz az új Bakondi

Az Origo több forrásból is úgy értesült, hogy a katasztrófavédelem új főigazgatója Tollár Tibor, a jelenlegi gazdasági főigazgató-helyettes lesz. Életrajza szerint Tollár a Határőrségnél, később a belügyi tárcánál, illetve Pénzügyminisztériumban is vezető beosztásban dolgozott. A határőrségnél évekig dolgozott együtt Bakondi Györggyel.

Tollár Tibor gazdasági helyettesből Bakondi utódjává léphet elő Forrás: Youtube/112 Press

Tollár 1989-ben kezdett a Budapesti Határőr Igazgatóságon, tíz év után, 1999-ben a Belügyminisztériumba ment, majd 2005-től öt éven át dolgozott a Pénzügyminisztériumban, ahonnan Bakondi hívására 2010 nyarán ment át az OKF-hez főigazgató-helyettesnek. Tollár Tibor kinevezéséről megkérdeztük az OKF sajtóosztályát, de ott nem erősítették meg a kinevezést. Igaz, nem is cáfolták.

Egyelőre csak megbízott lesz

Úgy tudjuk, Tollár Tibor egyelőre csak megbízottként vezeti majd az OKF-et, ennek oka pedig az, hogy több más katasztrófavédelmi vezetővel együtt az ő neve is felmerült a BM Heros Zrt. összeférhetetlenségi ügyében, amelyet jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgál a volt tűzoltó szakszervezeti vezető, Árok Kornél bejelentése alapján.

Bakondi György minden Orbán-kormány alatt OKF-főigazgató volt Fotó: Origo

A Lánglovagok portál vetette fel, hogy a tűzoltógépjárművek gyártásával, javításával, felújításával is foglalkozó BM Heros Zrt. igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában az OKF több vezetője a rájuk érvényes szolgálati törvénnyel ellentétesen vállalhatott munkát – köztük Tollár Tibor is, aki 2012 márciusa óta a Heros igazgatósági elnöke.

Tisztségviselők és juttatásuk a BM Heros Zrt.-nél:

Név Beosztás Tisztség Jövedelem (bruttó, Ft)
Tollár Tibor vezérőrnagy, főigazgató-helyettes igazgatósági elnök 150 ezer
Bérczi László dandártábornok, főfelügyelő igazgatósági tag 100 ezer
Hrabovszky Pál ezredes, műszaki főosztályvezető igazgatóság tag 100 ezer
Halcsák József ezredes, revizori főosztályvezető felügyelőbizottsági tag 70 ezer
Mecsei Judit ezredes, ellenőrzési szolgálatvezető felügyelőbizottsági tag 70 ezer

Csak oktathatnak, publikálhatnak

Az állami tulajdonú BM Heros Zrt. tulajdonosi jogait az OKF gyakorolja, ugyanakkor a szolgálati törvény szerint a katasztrófavédelem vezető beosztású dolgozója a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység folytatása és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével nem létesíthet munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt.

A BM Heros Zrt. honlapja Forrás: Origo

Ha az érintett vezetők az előírásoknak megfelelően kérvényezték is munkáltatójuknál, hogy munkaviszonyt létesíthessenek, a kérelmet a szolgálati törvény alapján el kellett volna utasítani. Kérdéses, hogy az öt vezető hogyan tehetett olyan nyilatkozatot a cégbíróságnál, hogy a tisztségük elvállalásával összefüggésben nem esnek "egyéb jogszabályban foglalt korlátozás alá".

Összeférhetetlenség a gyanú

A múlt héten Árok Kornél az ügyben bejelentéssel fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Eszerint felmerül a gyanú, hogy az OKF "öt vezetőjének vezetői munkakört ellátó hivatásos jogviszonya és a BM Heros Zrt.-nél a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya összeférhetetlen."

Árok Kornél ügyészséghez küldött bejelentése Forrás: Origo

Árok Kornél bejelentése szerint az összeférhetetlenség mellett „hamis magánokirat felhasználása vagy közokirat-hamisítás gyanúja is felmerül, hiszen az érintettek olyan tartalmú elfogadó nyilatkozatot tettek, amelyben azt állították, hogy velük szemben nem áll fenn összeférhetetlenség.

Még vizsgálja az ügyészség

Megkerestük az ügyészséget, hol tart most Árok Kornél bejelentésének kivizsgálása. Azt válaszolták, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség még vizsgálja a bejelentésben írtakat. Az ügyészségnek három napja van arra, hogy döntsön a feljelentésről: elutasíthatják, továbbá nyomozást vagy feljelentés-kiegészítést rendelhetnek el.

A BM magyarázatot adott

Időközben a Belügyminisztérium is válaszolt a Lánglovagoknak, de indoklásuk nem teljesen világos. Azt írták, hogy szerintük nem összeférhetetlen, ha valaki OKF-vezetőként egy gazdasági társaságban vállal tisztséget, ráadásul vezető beosztást. A BM indoklása szerint azért, mert a tulajdonosi jogokat a Heros felett az OKF gyakorolja, igazgatóságot és felügyelőbizottságot pedig kötelező létrehozni. Csakhogy a szolgálati törvény nem tesz különbséget a cég tulajdonosa szerint, és aszerint sem, hogy az ott végzett munka a szolgálattal összefüggő-e vagy sem.

Véglegesíthetik vagy visszahívják

Az Origo úgy tudja, Tollár Tibor megbízott főigazgatói kinevezésével a Belügyminisztérium szándéka az, hogy "bebiztosítsa magát". Ha ugyanis az ügyészség vagy más hatóság vizsgálata során egyértelművé válik az összeférhetetlenség és a törvénysértés, a főigazgatót visszahívják.

Ha Tollár tisztázza magát, maradhat főigazgató, ha nem, akkor veheti a kalapját Fotó: Origo

Ha viszont kiderül, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség, Tollárt vélhetően megbízottból véglegesítik és határozatlan idejű megbízást kap a katasztrófavédelem irányítására.

Másodszor is nyugdíjba megy

Bakondi György főigazgató immár másodszor megy nyugdíjba, és eddig mindegyik Orbán-kormány alatt vezette az OKF-et – derül ki az Origo összeállításából. A jogász végzettségű Bakondi eredetileg határőr volt, 1999-ben a határőrség országos parancsnokhelyettesi posztjáról nyugdíjazták.

Bakondi György, Orbán Viktor és Hende Csaba a 2013-as árvíz idején Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindössze egy évvel később, 2000-ben reaktiválták, és kinevezték az újonnan létrehozott OKF élére. Innen a Medgyessy-kormány 2002 végén mentette fel Bakondit, aki ezután ügyvédként bekkelte ki a szocialista kormányok időszakát. Ekkor került kapcsolatba a máig vitatott szerepű UD Zrt.-vel. A határőr Bakondit – már tűzoltóként – 2010-ben ismét reaktiválták, és újra az OKF élére került.