Mit tanulhat Polt Péter Kazahsztántól?

Polt Péter
Budapest, 2012. június 11. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Polt Péter legfőbb ügyész (k) érkezik az Ügyészség Napja alkalmából tartott ünnepségre, a Legfőbb Ügyészség dísztermébe. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar kazah ügyészi együttműködés hasznáról kérdezi Polt Pétert Majtényi László. Az Eötvös Károly Intézet elnöke kikérte az Orbán Viktor miniszterelnök e heti kazahsztáni útján a magyar és a kazah legfőbb ügyész által aláírt együttműködési megállapodás szövegét is.
Vágólapra másolva!

Milyen szakmai megfontolások, hatástanulmány által feltárt szempontok vezették a legfőbb ügyészt, hogy Orbán Viktor eheti kazahsztáni látogatásán aláírja kazah kollégájával a két ország ügyészi szervezetei közötti együttműködési megállapodást - ezt kérdezi Polt Pétertől az Eötvös Károly Intézet elnöke.

Mit tanulhat vajon Polt Pétert Kazahsztántól? Fotó: Polyák Attila - Origo

Túl a technikai-ésszerűségi megfontolásokon, "mi úgy tudtuk, hogy Kazahsztán politikai rendszerét tekintve diktatúra, ahol szabad választásokat nem tartanak, a parlamenti ellenzék is kormánypárti és független intézmények sem működhetnek" - jelezte aggályait a volt ombudsman, Majtényi László.

Majtényi László szerint Kazahsztán diktatúra, ahol nincs szabad válaszátás Forrás: MTI/Kovács Attila

A kazah hírügynökség szerint "a bűnözés, a terrorizmus, a szélsőségesek, a kiberbűnözés, a drogkereskedelem stb. elleni közös fellépésről tárgyaltak a találkozón" - emlékeztetett Majtényi, kérve, fejtsék ki, kik tekinthetők szélsőségesnek, és mit takar a stb.?

Majtényi levele Polthoz - kattintva nagy méretben nyílik! Forrás: Origo

Van-e a Polt Péter szerint a kazah büntetőjognak illetve büntetőpolitikának olyan eleme, gyakorlata, amelyet Magyarország az együttműködés keretében valamilyen formában hasznosíthat? - zárult a legfőbb ügyésznek küldött Majtányi-levél.