Még több magyar katona mehet az Iszlám Állam ellen

Ayyub Faleh al-Rubaie Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Magyarország várhatóan 120 főt küldhet a térségbe az Iszlám Állam ellen, akik védekező feladatot látnak majd el – többek között erről is beszélt Szijjátó Péter azon a háttérbeszélgetésen, amelyen az Origo is részt vett. A külügy- és külgazdasági miniszter szerint nincs B-terv arra az esetre, ha a parlament nem ad felhatalmazást az akcióra.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter egy hétfői sajtóbeszélgetésen, amelye az Origo is részt vett elmondta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen egy 120 fősre becsült magyar kontingenst küldenek ki a helyszínre védekező feladattal. Korábban úgy tűnt, hogy 100 fő megy majd ki a Közel-Keletre, míg 50 fő Magyarországon lesz készenlétben.

A parlament akár még április folyamán, de legkésőbb májusban dönthet a felhatalmazásról, ezután pár hónappal indulhatnak el az első katonák Irakba, de a teljes létszámot csak később töltenék fel. A külügyminiszter szólt arról is, hogy a legnagyobb probléma, hogy nincsenek konkrét tervek arra az esetre, ha sikerül megszüntetni az Iszlám Állam által jelentett fenyegetést.

Az Iszlám Állam elleni fellépéshez a parlament kétharmadának a támogatása szükséges Forrás: ابو عزرائيل / Faceboook

Nincs B-terv

Azt is elképzelhetőnek nevezte hogy a jövőben még több feladata lehet a térségben a Magyar Honvédségnek. Portálunk azon kérdésére, mit tesz a tárca, ha a parlament kétharmada nem támogatja az akciót, Szijjártó azt mondta, hogy akkor teljesen biztos, hogy nem küldünk ki katonát, de bízik az ellenzék felelősségteljes döntésében.

5,5 milliárdba kerül

Mint arról korábban beszámoltunk, csaknem 5,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépéshez történő magyar hozzájárulás előkészítésére. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Parlamentben azt mondta, a magyar katonák a frontvonaltól távol látnának el feladatot Irakban.

A szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott legfeljebb 150 – váltási időszakban 300 – katonából álló kontingens, az erbili kiképző központban állomásozna. A javaslat értelmében a magyar katonák 2017. december 31-ig látnák el feladatukat.