Itt az újabb 9 rendszerbontó népszavazási kérdés

szavazás 322
Vágólapra másolva!
Újabb kilenc népszavazási kérdést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a március 15-én rendszerbontó népszavazást meghirdető civilek. Eddig három kérdésüket hagyták jóvá.
Vágólapra másolva!

Újabb kilenc kérdésben kezdeményeznek népszavazást a március 15-i ellenzéki demonstráció szervezői. Az akkor rendszerbontó népszavazást hirdető civilek kezdeményezésének második köre többek között a termőföldekről, gyermekéhezésről, a természeti kincsek védelméről, az emberhez méltó életről szól, de érinti az utóbbi idők történéseit is, mint a brókerbotrány, vagy az offshore cégek.

Az egyelőre még messze van, hogy a referendumon szavazni is lehessen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szervezők közölték: mindegyik kérdés "lényeges elemében érinti a Fidesz által kiépített rendszert, így a népszavazás majd magáról az Orbán-rendszerről szól". Emlékeztettek, hogy a március 15-i demonstrációjukon bejelentett 19 kérdés közül hármat támogatott a Nemzeti Választási Bizottság, így ezekben indulhat az aláírásgyűjtés. Az elutasított kérdések miatt pedig a Kúriához fordulnak - közölték.

A március 15-i ellenzéki civil demonstráció: 19 kérdéses referendumot hirdettek Forrás: Origo

Az Origo is beszámolt arról, hogy újabb rendszerbontó civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a választási bizottság, így a jelenlegi állás szerint a tankötelezettség meghosszabbításáról, a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről és egy vagyonnyilatkozat-tételi kérdésben lehet majd népszavazást tartani.

Az újabb kilenc kérdés:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén ne működhessen a kiégett nukleáris üzemanyag végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami tulajdonban álló védett és fokozottan védett, valamint a védelemre tervezett gyep- és szántóterületek vagyonkezelője csak nemzeti park igazgatóság lehessen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?