Orbán Viktor nem akarja bevezetni a halálbüntetést

Lázár János Budapest, 2015. április 23.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. április 23. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Nem tervez vitát az Európai Bizottsággal a halálbüntetés kérdésében a kormány, viszont a kérdésről beszélni, vitázni kell, mert a kormány nem dughatja homokba a fejét, ha az emberek közül sokan úgy érzik, a halálbüntetés arányos szankció - mondta Lázár János, aki magát "kifejezetten a halálbüntetés híveként" jellemezte. Orbán Viktor viszont szerinte nem akarja bevezetni a halálbüntetést. 
Vágólapra másolva!

Ahogy Orbán Viktor mondta, napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, az arról szóló vitát - erősítette meg Lázár János is a Kormányinfó rendezvényen. A miniszter jelezte, "kifejezett híve a halálbüntetésnek", és hozzá hasonlóan siokan úgy vélik Magyarországon, hogy erre szükség van.

Nem vitáznának Európával

Nem tervez vitát a kormány a halálbüntetés kérdésében az Európai Bizottsággal - jelezte az uniós aggályokra válaszul Lázár János. Úgy vélte, a kormány betartja az uniós jogokat, de "nem söpörheti le a kérdést azzal az egy mondattal, hogy ez nem lehet vita tárgya."

Lázár János miniszter magát halálbüntetéspártinak tartja Forrás: MTI/Kovács Attila

Sokan érzik ugyanis úgy - magyarázta Lázár János -, hogy bizonyos bűncselekmények esetén csak a halálbüntetés volna az arányos szankció. Az a kormány, amelyik a homokba dugja a fejét, és nem vesz tudomást ezekről a hangokról, Lázár szerint "rózsaszín ködben él, nem a magyar valóságban."

Szerdán tárgyalja a kormány

Már a következő, jövő szerdai ülésén tárgyal a kérdésről a kormány, és egyelőre azzal nyitja ki a vitát, hogy áttekinti, vajon a bíróságok hogyan alkalmazzák a három csapás törvényt, illetve a bírósági gyakorlatban milyen tapasztalatai vannak a tényleges életfogytiglani börtönbüntetésnek - mondta Lázár.

Milyen kivégzések lesznek?

Az Index azt próbálta megtudni a minisztertől, hogy ha visszaállítanák a halálbüntetést, akkor Lázár János vajon milyen kivégzési módokat tartana indokoltnak. A miniszter nem kívánt választani a felsoroltakból - köztük volt például az akasztás -, de szerinte az amerikai példát érdemes tanulmányozni. (Az Egyesült Államok bizonyos államaiban méreginjekcióval végzik ki a halálraítélteket.)

A sajtó csak gátolja a vitát

A Népszabadság felvetette, hogy Magyarország számos olyan nemzetközi egyezményhez csatlakozott amely tiltja a halálbüntetést, és az Európai Unió alapjogi chartájával is ellentétes lenne visszaállítani, vagyis akkor most Magyarország ki akar lépni az EU-ból?

Lázár János a sajtót tette felelőssé a vita elfojtásáért Fotó: Polyák Attila - Origo

Válaszában Lázár János visszakérdezett: "Miért félnek attól, hogy beszéljünk a kérdésről?" A miniszter "a demokráciával összeegyeztethetetlennek" nevezte, hogy éppen a sajtó az, amelyik a jelek szerint az ilyen kérdésekkel "csírájában kívánja elfojtani a vitát" erről a kérdésről.

A nyilatkozatok fontosak, de

Arra a kérdésre, hogy a Magyarország által elfogadott - mások mellett jelenlegi kormánypárti képviselők által a parlamentben is megszavazott, tehát ratifikált - nyilatkozatok és egyezmények ellentmondanak a halálbüntetés visszaállításának, Lázár megjegyezte: "az egyezmények és a nyilatkozatok nagyon fontosak, de azokkal nem tudom megvígasztalni az áldozatok hozzátartozóit."

Orbán nem tervezi a bevezetését

A miniszterelnök egyeztetett Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével, és biztosította őt arról, hogy nem akarja bevezetni a halálbüntetést Magyarországon - jelentette be Lázár János a tájékoztatón. Arra az újságírói összegzésre pedig, miszerint akkor nem lesz halálbüntetés Magyarországon, a kormány csak vitázni fog erről az emberekkel, egyetértően helyeselt.

Szavazzon!

Ön egyetért ebben a kérdésben Orbán Viktorral?