Lázár elmondta, milyen viszonyban van Orbán és Habony

Orbán, Habony
Vágólapra másolva!
Orbán Viktornak nincs politikai tanácsadója, a kormány a Századvéget bízta meg tanácsadással – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormányüléseken nem találkozott Habonnyal.
Vágólapra másolva!

Lázár a kormányzati tájékoztatón egy kérdésre azt mondta, hogy Orbán Viktornak nincs hivatalos tanácsadója. A kormány csak a Századvég-csoporttal áll hivatalos kapcsolatban – tette hozzá.

Habony Árpád és Orbán Viktor között nincsen hivatalos kapcsolat Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Habony Árpád és Orbán Viktor között nincs hivatalos kapcsolat – mondta a miniszter. Lázár János szerint a miniszterelnöknek joga van, hogy bárkivel beszéljen. A kormánynak egyetlen egy tanácsadója van, ez pedig a Századvég-csoport. Habony Árpád nem volt soha stratégiai tanácsadója a Fidesznek – közölte Lázár János. A miniszter a kormányüléseken nem találkozott Habony Árpáddal.

Lázár: Ilyen funkcióm nincsen

A választóknak biztos nagyon sok volt a rezsije, hogy Habony Árpádnak mennyi, azt nem tudom – mondta Lázár azzal kapcsolatban, hogy a Habony ötlete volt-e a rezsicsökkentési kampány.

Egy újságíró azt kérdezte, bár a miniszterelnök tanácsára a Népességnyilvántartóhoz fordultak Habony Árpád kapcsán, még nem kaptak választ, ezért Lázár segítségét kérték. „Népességnyilvántartó funkcióm még nincsen” – válaszolta Lázár.

Nem érdekel, hogy honnan van bevétele Habony Árpádnak – mondta Lázár. Attól, hogy valaki valakinek tanácsot ad, még nem jelenti azt, hogy tudja, miből él – erről már Giró-Szász András beszélt.

Nem tudok arról, hogy Habonynak lenne C-típusú átvilágítása, de azt sem, hogy ne lenne – közölte Lázár. A politikus ígéretet tett arra, hogy megnézi volt-e átvilágítása Habonynak. Az én kisfiam is volt a miniszterelnök dolgozószobájában, pedig neki sincsen C-típusú átvilágítása – mondta Giró-Szász András.

Lázár: Nincs népességnyilvántartó funkcióm Forrás: MTI/Kovács Attila

Közös fotók

Mint arról az Origo is beszámolt, társadalmi munkában, ingyen ad tanácsokat a miniszterelnöknek Habony Árpád – mondta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint csak erről beszélt Orbán Viktor is, amikor Miskolcon azt mondta: Habony neve egyetlen kifizetési listán sem szerepel, és azt is: nem tudja befolyásolni, hogy a sajtó kit tart a tanácsadójának. Pedig a Fidesz oldalán is a kormányfő tanácsadójaként említik meg Habony Árpádot.

A miniszterelnök és Habony Árpád sok fotón együtt látható. Az Origo a teljesség igénye nélkül összegyűjtötte az elmúlt több mint egy évtizedből azokat a képeket, amelyeken együtt szerepelnek. Kattintson ide a további fotókért.

Ha kiderül, lesz változtatás

Az Origo azon kérdésre, hogy a gyakori trafikrablások nincsenek-e e összefüggésben azzal, hogy nem lehet belátni az üzletbe. Lázár elmondta: ha kiderül, hogy van összefüggés, akkor akkor jogszabály-módosítást kezdeményez. Nem maradhat megtorlatlanul a kaposvári gyilkosság – tette hozzá.

Tiltott pártfinanszírozás?

A kormány az Európai Bizottsághoz fordult a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízása miatt – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a céget az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére.

Tiltott pártfinanszírozást emlegetett a Demokratikus Koalíció kapcsán Lázár Forrás: Csanádi Márton - Origo

Értékelése szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök megbízatása nem végezhető elfogulatlanul és a politikai szempontok figyelmen kívül hagyásával, s ez árt az uniós intézményrendszerrel szembeni bizalomnak. A tárcavezető felvetette, hogy a megbízás mögött tiltott pártfinanszírozás is lehet, s ez vizsgálatot érdemel.

Május 13-tól vitázhatnak a képviselők

A jövő évi költségvetés kapcsán Lázár János elmondta, hogy a nemzetgazdasági miniszter április 30-ig bocsátja a Költségvetési Tanács rendelkezésére a 2016-os büdzsé tervezett főszámait, amelyek május 13-ig a Parlament elé kerül benyújtásra. Lázár a már eddig ismert számadatokat ismertette, nevezetesen, hogy jövőre az szja-kulcs egyszázalékpontos csökkentésével 120 milliárd forint marad 4 millió adózónál.

Május 13-tól tárgyalhatnak a képviselők a jövő évi büdzséről Forrás: MTI/Mohai Balázs

A két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent 2016-ban, így gyerekenként 12 500 forintra nő a támogatás. Az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz. A Miniszterelnökséget érintő költségvetési ügyekkel kapcsolatban Lázár megemlítette, hogy 2016. július 1-étől legalább 30 százalékos béremelést kapnak a területi közigazgatásban dolgozók összesen 25 milliárd forintos nagyságrendben.

Az ÁSZ vizsgálhatja az önkormányzatokat

Lázár János elmondta, az önkormányzatok közül volt olyan, aki egy milliárdot, olyan aki kettőt, és olyan is aki három milliárd forintot kockáztatott. 24 olyan önkormányzat van, amelynek valamelyik cégnél (Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor) volt befektetése.

Az érintett önkormányzatok között többek szerepel Törökszentmiklós, Ceglédbercel, Százhalombatta, Kazincbarcika, Arló, Fót, Vecsés, Vác, Almásfüzitő, és Budapest IV. kerülete is.

A kormány az Állami Számvevőszékhez fordul, és kéri ezen kormányzatok soron kívüli törvényességi ellenőrzését, hogy vizsgálják meg, milyen körülmények között fektették be és kockáztatták ezeket a pénzeket. Mint elmondta, olyan önkormányzatok is voltak, akik fedezet nélküli Quaestor kötvényekbe is fektettek.

Lázár örült a brüsszeli döntésnek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mérföldkő

A Magyarország, Oroszország és az Európai Unió között létrejött nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződés mérföldkőnek tekinthető előrelépés az olcsó áram érdekében tett kormányzati erőfeszítések között – mondta Lázár. Szerinte a brüsszeli hozzájárulás bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottságnak nem az a kérdés, épülnek-e új atomerőműblokkok Pakson, hanem az, hogy ezek hogyan valósulnak meg.