A kormány nekimegy a tekintélyes brit napilapnak

Orbán Viktor; Páva Zsolt Pécs,
Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint valótlanságokat állított a brit The Guardian honlapján megjelent cikke, amiért a kormány lépéseket tesz.
Vágólapra másolva!

A brit napilap honlapján megjelent cikkben a szerző azt írta, hogy Orbán Viktor kormányfő vissza akarja állítani a halálbüntetést, és internáló táborokat akar építeni a bevándorlóknak. A cikk a magyar miniszterelnököt olyannak írja le, aki rendszeresen bírálja az Európai Uniót, és példaképnek tartja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A teljes cikket itt találja.

Tudatosan félreértelmezték

Erre reagálva a kormányszóvivő azt mondta: a lap állításai valótlanok, "nemcsak, hogy erős csúsztatásokat tartalmaznak, hanem tudatosan félreértelmezik a miniszterelnök szavait". Kovács Zoltán hozzátette, hogy a kérdést nem a politika "akarja" napirenden tartani - hanem a választók, a magyar emberek teszik ezt, és erre reflektált a miniszterelnök is.

Kovács Zoltán szerint valótlanságokat állít a tekintélyes napilap Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ha az emberek beszélnek róla, a politikának is szükségszerű beszélnie róla - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

"Ettől még az érvényben lévő szabályokat tiszteletben tartjuk,

- jelentette ki Kovács Zoltán. A valótlan állítások miatt minden szükséges lépést megtesznek a The Guardian irányába - tette hozzá.

Szintén mai hír, hogy egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselő azt mondta, ha Magyarország visszaállítaná a halálbüntetést, akkor eljárás indulhatna ellene, amely szankciókhoz vezethet, mint például ahhoz, hogy felfüggesztik az ország szavazati jogát az Európai Tanácsban.

Mit mondott pontosan Orbán?

Ahogyan arról az Origo beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök tegnap egy újságírói kérdésre válaszolva Pécsett azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert úgy néz ki, hogy a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje.

Brüsszel magyarázatot vár Orbán kijelentéseire. Kattintson ide a részletekért Forrás: MTI/Sóki Tamás

A kormányfő ezzel a múlt heti kaposvári trafikgyilkosságra utalt. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Legutóbb egyébként a Financial Times cikke okozott felháborodást a kormányban. A brit üzleti lap akkor meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Az Európai Unió nemet mondott a Magyarország és Oroszország között létrejött 3000 milliárd forintos beruházással létesülő atomerőmű építésére vonatkozó megállapodásra. Ide kattintva elolvashtaja a részleteket.