Kihátrált a Fidesz a tapolcai jelöltek vitájából

Czunyiné dr. 
Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő és Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje tart lakossági fórumot Révfülöpön 2015. március 28-án Czunyiné dr. 
Bertalan Judit, köznevelésért fe
Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő és Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje tart lakossági fórumot Révfülöpön 2015. március 28-án
Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban mondta le a Fidesz a tapolcai időközi országgyűlési választás három legesélyesebb jelöltjének tévés vitáját. Az MSZP és a Jobbik nem lepődött meg a döntésen. Az ATV ugyanakkor jelezte, továbbra is azon dolgoznak, hogy megvalósuljon a vita. 
Vágólapra másolva!

Egy nappal a tervezett vita előtt lépett vissza a Fidesz jelöltje. Fenyvesi Zoltán az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjével, Pad Ferenccel és a jobbikos Rig Lajossal az ATV csütörtök esti Egyenes Beszéd című műsorában vitázott volna.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Fenyvesi Zoltán nem akar vitázni Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nagyobbik kormánypárt jelöltje azonban jelezte, hogy mégsem megy el a műsorba - tudta meg az Index.

Nem csodálkozik az MSZP

A Fidesz soha semmilyen vitát nem vállal, ezért a döntés nem lepett meg bennünket - ezt mondta az Origónak Gőgös Zoltán a szocialisták veszprém megyei elnöke. Hozzátette, a visszalépés pontos okát nem ismerik. A szocialista politikus úgy véli,

Gőgös szerint a Fidesz tart a tapolcai időközi választás kimenetelétől, mert - mint mondta - országos szinten is általános elégedetlenség van a kormánypárttal szemben, mert korábbi ígéreteiből helyi szinten sem valósult meg semmi.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán nem lepődött meg Forrás: MTI/Kovács Tamás

Utalt arra is, hogy a Fidesz népszerűségének csökkenését több kutató intézet közelmúltban készített felmérései is igazolják. Hangsúlyozta, hogy az MSZP korábban ugyan egyértelműen jelezte, hogy készek vitázni, ugyanakkor Gőgös Zoltán szerint csak a jobbikos Rig Lajossal leülni vitázni már nincs értelme.

Jobbik: a Fidesz fél a vitától

A jobbikos Rig Lajos szerint a Fidesz bizonyára fél attól, hogy jelöltjük alul maradna vagy hiteltelennek tűnne egy olyan vita során, amikor a hozzátartozói vagyonnyilatkozatokról vagy a Questor-ügyben való érintettségükről kérdeznék őt, nem is beszélve a tapolcai kórház ügyéről vagy a térségben, az elmúlt 12 évben létesült munkahelyek számáról.

Csak a plakátokon láthatjuk a jelölteket egymás mellett? Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ellenzéki párt jelöltje az Origóval közölte azt is, hogy

Mint fogalmazott, nekik (a Fidesznek - a szerk.) nem ez a terepük, inkább olyan eszközökhöz nyúlnak, mint a Szabad Európa Csapat, akik névtelen, gyűlölködő és hazugságokat tartalmazó szórólapokat terjesztenek a településen.

A Fidesz nem nyilatkozik

Természetesen szerettük volna megtudni, hogy pontosan mi áll Fenyvesi Zoltán visszalépésének a hátterében. A Fidesz sajtósa azonban a késői időpontra hivatkozva nem segített, és csütörtökre ígért tájékoztatást.

Fenyvesi Zoltán erőteljes kampányba kezdett az utolsó napokban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kerestük Tuzson Bencét, a Fidesz-frakció szóvivőjét is, aki szintén azt mondta, hogy leghamarabb csütörtökön tud érdemi információval szolgálni az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök pont csütörtökön utazik az Ajka-tapolcai választókerületbe, hogy segítse a Fidesz jelöltjét a kampányhajrában.

Még lehet vita

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy nem szeretnék kommentálni a történteket. Azért nem, mert - mint fogalmazott -

Hozzátette, továbbra is azon dolgoznak, hogy mindenki ott legyen legkésőbb pénteken este az ATV stúdiójában.

Oda a kétharmad

Tapolcán április 12-én azért kell időközi választást tartani, mert a körzet egyéni parlamenti képviselője, a fideszes Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A független Kész Zoltán baloldali támogatással nyert Fotó: Bielik István - Origo

A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választáson a független Kész Zoltán diadalmaskodott, így eldőlt, hogy a Fidesznek nem lesz kétharmados többsége a parlamentben. Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka szavazott.

Abban az esetben, ha a veszprémi 1-es számú körzetben látható választói tendenciák ismétlődnek meg a veszprémi 3-as számú körzetben, akkor újabb mandátumot veszíthet a Fidesz. Az Origo számítása szerint a baloldal több ezer szavazatot is ráverhet a kormánypártokra.