Három kérdésben lehet rendszerbontó népszavazás

szavazóurna
Vágólapra másolva!
A jelenlegi állás szerint a tankötelezettség meghosszabbításáról, a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről és egy vagyonnyilatkozat-tételi kérdésben lehet majd népszavazást tartani.
Vágólapra másolva!

Egy újabb „rendszerbontó” civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által – a március 15-ei demonstráción – bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.

Három kérdésben szavazhatunk a jelenlegi állás szerint Forrás: MTI/Marjai János

Az NVB az elmúlt hetekben három ülésén, három csomagban döntött a kezdeményezések hitelesítéséről. Határozatai értelmében a tankötelezettség meghosszabbításáról, a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről és egy vagyonnyilatkozat-tételi kérdésben lehet majd népszavazást tartani.

A most szűk többséggel, 5:4 arányban elfogadott utóbbi kérdés azt célozza, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen, ha a népszavazáson a választók így döntenek.

Sokat elutasítottak

Március 25-én hét népszavazási kezdeményezésből ötöt elutasított a Nemzeti Választási Bizottság, a két hitelesített kezdeményezés a civilek által március 15-én bejelentett kérdések közé tartozik: az egyik a tankötelezettségről, a másik a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szól.

Március 15-én kezdeményezték a 19 kérdéses népszavazást Forrás: Origo

A baloldali ellenzéki pártok támogatták a március 15-ei ellenzéki civil tüntetésen kezdeményezett 19 kérdéses népszavazást, a Fidesz és a Jobbik nem foglalkozott a referendummal.

2016 elején lehetne voksolás

A kormányellenes civil szervezetek 19 kérdésben tartanának népszavazást, de több kérdés a költségvetés tárgykörébe tartozó területről döntene, amit az alaptörvény tilt. A kezdeményezőknek, ha az aláírásgyűjtés fázisán túl is jutnak, a referendumon legalább négymillió embert kellene szavazásra sarkallniuk. Számításaink szerint a népszavazásból legkorábban 2016 elejére lehetne valami.