Az EP elnöke együtt ebédel Orbánnal

Schulz, Martin Strasbourg, 2014. július 1.
Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke az ülésteremben, miután újraválasztották az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2014. július elsején. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke újraváasztása után
Vágólapra másolva!
Magyarországra érkezik az Európai Parlament elnöke, aki hétfőn a miniszterelnökkel ebédel, de ideje nagy részében baloldali politikusokkal tárgyal majd – értesült az Origo szocialista forrásból.
Vágólapra másolva!

Egy nap, négy tárgyalás

A német szociáldemokrata politikus vasárnap este érkezik, és a tervek szerint hétfőn este vagy kedden reggel távozik, de az itt töltött egy napba sűrű programot szerveztek neki. Martin Schulz találkozik az MSZP, majd a DK elnökével, munkaebéden vesz részt Orbán Viktor miniszterelnökkel, délután pedig Szegedre látogat, hogy az MSZP-s Botka Lászlóval találkozzon.

Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke újraváasztása után Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Hétfőn, programja elején az EP elnöke egy vizitet is beiktat Kövér László fideszes házelnökkel - erősítették meg az Origónak a Nol.hu információját a szocialisták, akik számára Schulz programjából a fontosabb, hogy a politikus négyszemközti beszélgetést folytat később Tóbiás Józseffel. Az MSZP elnökével „aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről" egyeztetnek.

Martin Schulz a Szocialisták Európai Pártja (PES) soron következő, Budapesten rendezendő kongresszusáról is tárgyal az MSZP elnökével. A PES kongresszusa június 12-13-án lesz Budapesten. Erről már februárban, Tóbiás József brüsszeli látogatásán is egyeztettek a felek, most ezt az előkészítő konzultációt folytatják Budapesten.

Együtt ebédel Orbánnal

Az EP elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal, a program szerint közös munkaebédet tartanak. A tervek szerint a nem nyilvános eseményt nem követi sajtótájékoztató sem. Martin Schulz ezután Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel. a Demokratikus Koalíció elnökével is találkozik.

Délután irány Szeged

Délután Szegedre utazik az EP elnöke, ahol Botka László polgármesterrel, az MSZP választmányi elnökével tárgyal. A program szerint a szegedi Városházán nyilvános rendezvényt szerveznek Schulznak, ezen az EP elnöke mellett beszédet mond majd Botka László valamint Ujhelyi István a szocialisták EP-képviselője, az MSZP és a DK közös európai parlamenti delegációjának vezetője is.