Pártszimpátia mentén szakad az ország

Tárki
Vágólapra másolva!
Egyre több a pesszimista ember Magyarországon: míg tavaly januárjában minden harmadik, addig idén januárban már minden második magyar felnőtt borúsan látta az ország jövőjét. Az optimizmus és a semlegesség érzése csak a Fidesz-KDNP szimpatizánsaira jellemző a Tárki szerint, amelynek kutatásából az is kiderül: pártszimpátia mentén szakad az ország.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt másfél szeresére nőtt azon felnőtt magyarok a száma, akik pesszimistán látják az ország jövőjét. Míg 2014 januárjában minden harmadik magyar felnőtt, addig idén januárban a megkérdezettek több mint fele volt pesszimista. Ráadásul már csak a Fidesz-KDNP szimpatizánsai bizakodók, a többi párt szavazói közül már senki - derül ki a Tárki kutatásából.

Forrás: Tárki

A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás adatait elemezve a Tárki arra jutott, hogy egy év alatt drasztikusan csökkent azok aránya, akik optimistán vélekednek a gazdasági helyzetről, s megnőtt a pesszimisták aránya. A pesszimisták aránya 36-ról 57 százalékra nőtt, az optimistáké 31-ről 13 százalékra csökkent, míg a "semlegesek" aránya érdemben nem változott, 33-ról 30-ra csökkent.

A Fidesz-KDNP szavazói között még többségben vannak az optimisták Forrás: Tárki

Míg a diplomások és az érettségizettek közel fele, addig az alacsonyabb iskolai végzettségűek több, mint kétharmada vélekedett negatívan az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban idén januárban. A pártszimpátia alapján az látszik, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsai a legoptimistábbak. Minden más választói csoport, különösen az MSZP és a Jobbik szavazótábora, inkább pesszimista, mint optimista.