Újabb mélyütést kapott Simicska Lajos

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
A közmédia bakijain nevetett az ország, miközben folytatódott Orbán Viktor és Simicska Lajos lassan egy éve tartó küzdelme, és közelebb került a Jobbik támogatottsága a Fideszéhez. Az Origo heti, politikai összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A hétfő a március 15-i ünnep utórezgéseitől, és a hírcsatornává vált M1 finoman szólva sem sikeres indulásától volt hangos. Politikai elemzők szerint Petőfiék után 167 évvel elfáradtak a mai forradalmárok, március 15-én nem tudott átütő sikert elérni egyik politikai oldal sem. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője nem volt túl szigorú a közmédiával szemben. Szerinte a változás mindenképpen jó, de ahhoz, hogy az adó sikeres legyen, szakmailag is a legjobbat kellene nyújtania.

A március 15-i dulakodásokról szóló vita egész héten eltartott Forrás: MTI/Mohai Balázs

Orbán visszautasít

A parlamentben ismét előkerült Orbán Viktor és Simicska Lajos konflitkusa. A kormányfőt hétfőn az azonnali kérdések során a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte arról, igaz-e hogy a katonaság idején együttműködött a III/4-es főcsoporttal. Orbán Viktor válaszában hangoztatta: „mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani”, és nevetségesnek tartotta a hallottakat.

Bojkott?

Kedden látott napvilágot az a hír, hogy a Fidesz bojkottálná a Magyar Nemzetet és a Hír Televíziót, a kormányfő és Simicska Lajos konfliktusa miatt. Ezt követően a kormány cáfolta, hogy a tagjai nem nyilatkoznának az érintett médiumoknak, majd a KDNP is hasonlóan tett. Azóta újabb újságírók jelentették be felmondásukat a Simicska-médiabirodalom érdekeltségeinél.

Újabb emberek hagyták el a Simicska-médiabirodalmat Fotó: Bielik István - Origo

Erősödő Jobbik

Egyre közelebb van a Jobbik a Fideszhez – derült ki az Ipsos felméréséből. A kormánypárt februárban is, márciusban is 21 százalékon állt a teljes népesség körében, a Jobbik eközben 16-ról 18 százalékra bővítette táborát. A mostani adatok azt mutatják, hogy a Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak közel 1,5 millió, az MSZP-nek 1 millió híve van.

Hallgat a tárca

Mindig a delegáció tagjaitól külön, saját szobában száll meg Hende Csaba, így történt ez a 2011-es párizsi útján is. A honvédelmi miniszter azonban így is háromszor annyit költött szállásra a francia fővárosban, mint Mikola István külügyi államtitkár tavaly ugyanitt. A repülőjegyekről viszont hallgat a tárca.

Hende Csaba drágábban utazott, mint Mikola István Forrás: MTI/Pörneczi Bálint

Lebuktatnák a provokátorokat

Sajátos kezdeményezéssel állt elő Böröcz László, a Fidelitas frissen megválasztott új elnöke. Bejelentette, hogy csapatot alakítanak, amelyiknek az lesz a feladata, hogy közzétegye az ifjúsági szervezet címére elküldött, a jobboldali rendezvényeket megzavaró baloldali provokátorok nevét és fényképét. Az akciót az ellenzéki pártok élesen támadták, Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos pedig jogellenesnek nevezte azt.

Felelős?

A március 15-i köztévés összeomlás után kirúgták Hoffmann Györgyöt, Kálmán Olga férjét. Az ünnepi adást is lebonyolító tapasztalt rendező nem értett egyet azzal ahogyan kialakították az M1 új struktúráját. A személyi döntés állítólag nem volt összefüggésben az induláskor tapasztalt hibákkal.

A köztévé bakijairól szólt a hét Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Nagykoalíció

A zuglói önkormányzatban fideszes és szocialista képviselők szavazataival szabadulnának Várnai Lászlótól. A képviselő korábban többször is szóvá tette a két nagy párt hatalmi alkudozásait a kerületben.

Drogteszt

Hónapok óta nem hallottunk a kötelező drogteszt bevezetéséről, az Origo azonban megtudta, hogy áprilisban tárgyalhat erről a kormány. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester még decemberben javasolta, hogy az újságírók, a politikusok és a 12-18 év közötti fiatalok évente egyszer kötelező drogteszten essenek át.