Szélsőséges provokációról beszél a Fidesz

Budapest, 2015. március 15.
Egy magát újságírónak mondó, videokamerázó férfival (b) dulakodik egy másik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján rendezett állami ünnepség után Budapesten, a Múzeum körúton 2015. március 15-én
Dulakodás az Astoriánál
Vágólapra másolva!
Szélsőséges provokátorok akarták megzavarni több tízezer ember békés ünnepét - reagált a Fidesz arra, hogy Orbán Viktor múzeumkerti beszéde alatt demonstrálók kiabáltak és fütyültek. A tiltakozók és az ünneplők között többször is dulakodás alakult ki, volt, amikor a rendőröknek kellett közbelépniük.
Vágólapra másolva!

Szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a békés ünnepet a Fidesz szerint. A kormánypárt szerint ez "szomorú és gyalázatos", és olyan emberek műve, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent.

Dulakodás - állítólag egy Fidesz-szimpatizáns ügyvéd bántotta az újságírót Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Múzeumkertben tartott délelőtti központi ünnepség közönségében valóban felbukkantak kisebb-nagyobb tiltakozó csoportok. Később, az Astoria közelében történt dulakodásról a Kettősmérce blog azt írta, hogy információi szerint egy Fidesz-szimpatizáns ügyvéd ütötte meg a fotóst.

Volt, aki csendesen, más "Orbán, takarodj!" kiáltásokkal adott hangot nemtetszésének. Volt egy magányos tüntető is, aki "Orbán=geci" táblát emelt a magasba.

Tiltakozók az úttestre ültek az állami ünnepség kezdete előtt Forrás: MTI/Lakatos Péter

A Múzeum körúton tiltakozók egy csoportja az úttestre ült, és nem mozdult onnan. Őket az ünnepség résztvevői akarták felállítani, és végül a rendőrök állták körül a demonstrálókat, hogy ne essen bajuk. Egy embert elő is állítottak garázdaság miatt a rendőrök, de nem innen, hanem később, az Astoriáról.

Lökdösődés lett a Múzeum körúton abból is, hogy ellenzéki tüntetők azt kiabálták: "Mocskos Fidesz!" Nem kímélték a tiltakozók Orbán Ráhelt sem.

Előfordult, hogy a tömegben a tüntetőkkel vitába szállók olykor úgy tűnt, még magukkal is összetűzésbe keveredtek.

A Fidesz annak, a becslésük szerint több tízezer embernek viszont, akik békésen ünnepeltek, a Fidesz köszönetet mondott. A kormánypárt közleménye azzal, az Orbán Viktor beszédében is használt fordulattal zárult: "Tisztelet a bátraknak!"