Rogán: Az ellenzék azt sem tudja, mire szavaz nemmel

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője rendkívül felelőtlennek tartja a keddi parlamenti szavazásoknál tanúsított ellenzéki magatartást, amivel szerinte veszélybe sodorták egy fontos törvény elfogadását. Rogán Antal elmondta azt is, hogy szerinte az ellenzéki pártok nem támogatják az Iszlám Állam elleni küzdelemben való magyar részvételt. Hozzátette, mivel a Fidesznek nincs meg a döntéshez szükséges kétharmados többsége, a tárgyalások megrekedtek. Az MSZP és az Együtt azonban másként látja a helyzetet. 
Vágólapra másolva!

Rogán Antal közölte: a kezdeményezésére hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok frakcióvezetői. A megbeszélésen Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tárgyaltak az Iszlám Állam elleni küzdelemben való magyar részvételről. Kiderült azonban - mondta -, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják az Iszlám Állam elleni küzdelemben való magyar részvételt.

Rogán Antal szerint az ellenzék nem támogatja az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel a kormánypártoknak nincs meg a kétharmados többségük, hogy ezt az ügyet keresztülvigyék a Házon, ezért úgy ítélik meg, hogy

- közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Másként látja az ellenzék

Az MSZP azt szeretné, ha a kormányoldal a parlament illetékes bizottságai elé terjesztené az Iszlám Állam elleni magyar fellépésről szóló javaslatait. A szocialisták közölték: ilyen súlyú ügyekről kizárólag az Országgyűlésben lehet egyeztetni, ezért azt javasolták, hogy a kormány konkrét indítványait terjessze a parlament nemzetbiztonsági, honvédelmi és külügyi bizottságai elé.

Kiemelték, a keddi ötpárti egyeztetésen nem kaptak választ arra, hogy a kormánypártok képviselői egyöntetűen támogatják-e az Iszlám Állam elleni koalícióban való magyar részvételt.

Szigetvári Viktor azt mondja, pártja nem utasítja el a nemzetközi szerepvállalást Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja nem utasítja el az Iszlám Állam elleni fellépés ügyében a nemzetközi szerepvállalást és nyitott a kormánypártokkal való egyeztetésre is.

Szigetvári Viktor azt állítja, hogy Rogán Antal nem mond igazat, ugyanis az Együttel nem egyeztetett az Iszlám Állam elleni fellépés ügyében. Hozzátette: az Együtt célszerűnek tartja a NATO kurdisztáni kontingenséhez való csatlakozást, mert az a globális terrorellenes küzdelmet segítené, és javíthatná a megtépázott magyar-amerikai kapcsolatokat is - közölte.

Presztízsből szavaznak nemmel

Az Országgyűlés több ponton módosított egyes jogállási törvényeket. Ezen változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Rogán Antal szerint ha az ellenzék pártok megvizsgálták volna az előterjesztés tartalmát, akkor kiderült volna nekik, hogy a javaslat olyan kérdésekről szól, amiket többször is számon kértek a kormánytöbbségen.

Rogán Antal szerint az ellenzék presztízsből szavaz nemmel Fotó: Polyák Attila - Origo

A frakcióvezető úgy véli, az ellenzék csak azért utasította el az egyes jogállási törvények módosítását, mert annak volt kétharmados része. Hozzátette azt is, hogy a törvény tartalma sem érdekelte őket és presztízsből szavaztak nemmel.

Hangsúlyozta: a kormánypárti frakciók fegyelmezett magatartásának volt köszönhető, hogy a törvény legfontosabb pontjait beiktathatták, ám

Apáti hiánya kétharmad a Fidesznek

A Parlament 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását, ami kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket is tartalmaz. A szükséges szavazatszám úgy lett meg, hogy a jobbikos Apáti István hiányzott a szavazásról.

Apáti István azt mondja, életveszélyes fenyegetést kapott ő és családja Forrás: MTI/Kovács Attila

A többi ellenzéki párt most azzal vádolja a Jobbikot, hogy a háttérben együttműködik a kormánypártokkal. Apáti közben tudatta, hogy életveszélyes fenyegetést kapott ő és családja, emiatt nem jelent meg a Parlamentben. A mai másik, kétharmadot igénylő törvénynél Kósa Lajos saját frakciója ellenében nemmel szavazott. A részletekről bővebben ide kattintva tájékozódhat.