Orbán nem megy a nemzetbiztonsági bizottság ülésére

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét arról, hogy nem vesz részt a testület csütörtöki ülésén. Erre azért kapott meghívást, hogy adjon tájékoztatást "a sajtóban megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő, esetleges nemzetbiztonsági kockázatról". Ezt Molnár Zsolt, a bizottság elnöke közölte.
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos vállalkozó korábban a mandiner.hu-nak azt mondta, hogy Orbán Viktornak - közös sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni róla. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke úgy értékelte, minél előbb ki kell deríteni, hogy sérült-e Magyarország nemzeti szuverenitása.

Simicskát több évtizedes barátság fűzte Orbán Viktorhoz Fotó: Bielik István - Origo

"Bennünket gumibotoztak"

Orbán Viktor úgy reagált, Simicskából a sértettség beszél. A múlt hétfőn az Országgyűlésben pedig egy jobbikos azonnali kérdésre - igaz-e Simicska Lajos nagyvállalkozó vádja, miszerint a katonaság idején együttműködött a III/IV-es főcsoporttal - kijelentette, "mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani", "mi célszemélyei voltunk a titkos nyomozásoknak, bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, ránk telepítettek ügynököket, és bennünket gumibotoztak".

Az MSZP-s Molnár Zsolt közölte: Orbán Viktor levelében azt írta, korábban már a nyilvánosság előtt kifejtette álláspontját.

Orbán Viktor már kifejtette álláspontját Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A bizottsági elnök sajnálatosnak és helytelennek nevezte, hogy Orbán Viktor nem jelenik meg a testület előtt, szerinte a miniszterelnöknek a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is tisztáznia kellene az őt ért vádakat. Rainer M. János történész az Origónak korábban kifejtette, hogy akár mindkettőjüknek - Simicskának és Orbánnak is - igazuk lehet.

Kockázatelemzés és gazdaságbiztonság

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtökön az Információs Hivatalnál tart kihelyezett zárt ülést. Molnár Zsolt azt mondta, az aktuális kérdések között egyértelmű és világos helyzetértékelést és kockázatelemzést vár az iraki, kurdisztáni helyzetről, valamint az ukrán válságról.

Emellett az Alkotmányvédelmi Hivataltól a gazdaságbiztonsági feladatok hatáskörében vár tájékoztatót arról, hogy a jövőre nézve milyen megelőző intézkedéseket tesznek, hogy meggátolják a brókercégeknél történő visszaéléseket.

Továbbá egy, a közelmúltban nyilvánosságra került hangfelvétel nyomán tájékoztatást vár a betyársereg és a parlamenti pártok esetleges összefonódásáról, az alkotmányos rendet veszélyeztető eseményekről is.