Habony Árpád magánúton volt Amerikában

Habony Árpád, Washington
Vágólapra másolva!
Pert nyert az LMP a Habony-útlevél ügyben: a külügyi tárcának nyilvánosságra kell hoznia, volt-e a kormányfő tanácsadójának diplomata-útlevele. S nem csak róla, hanem Vida Ildikóról, Heim Péterről és Gíró-Szász Andrásról is nyilatkozniuk kell Szijjártóéknak, ha az ítélet jogerőssé válik.
Vágólapra másolva!

Első fokon pert nyert az LMP a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben: a döntés arra kötelezi a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra, rendelkezett-e, és ha igen milyen okból Habony Árpád, Vida Ildikó, Heim Péter és Gíró-Szász András diplomata-útlevéllel.

Habony Árpád korábban ezzel a fotóval bizonyította, hogy járt Washingtonban Forrás: Facebook

Az LMP szerint a döntés precedensértékű, mert bizonyítást nyert, hogy hivatalos útlevelet azok kaphatnak, akik közfeladatot látnak el, ezért a választóknak joguk van tudni, hogy kik ők. A párt szerint a Külügyminisztérium mostantól nem osztogathat diplomata-útlevelet politikai következmények nélkül.

A tárca tájékoztatása szerint Habonynak, Vidának, Heimnek nincs és nem is volt hivatalos útlevele, egyedül Giró-Szász András rendelkezett diplomata útlevéllel, ő is csak 2014. november 30-ig.

Az Origo is beszámolt arról, hogy az LMP hónapokkal ezelőtt közérdekű adatigénylést adott be a témában, amire a kormány több körben sem volt hajlandó válaszolni. A párt ezért pert indított.