Milliókat kell fizetni a fővárosi idősotthoni helyekért

Vágólapra másolva!
Mintegy százhatvan fővárosi idősotthoni férőhely esetében vezetik be a belépési hozzájárulást - döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmében az idősek otthonaiban - a fővárosi önkormányzat által fenntartott szociális intézmények közül - a fenntartó meghatározhatja azokat a férőhelyeket, amelyek betöltése esetén január elsejétől belépési hozzájárulást kell fizetni. A törvény szerint a hozzájárulás maximális összege 8 millió forint lehet. A hétfői közgyűlési döntés értelmében 2 és 6 millió forint közötti ez az összeg a lehetséges 158 férőhely esetében.

Az emelt szintért kell fizetni

Az elfogadott előterjesztés szerint a belépési hozzájárulás bevezetése első lépésként "a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősek otthonai azon férőhelyei tekintetében javasolt, amelyek emelt szintű, vagy átlagot meghaladó szintű elhelyezési körülményeket biztosítanak, és amelyekre fizetőképes kereslet van".

Öt otthonban vannak helyek

Jelenleg öt olyan idősek otthoni székhely vagy telephely van a fővárosi önkormányzat fenntartásában, amelyekben még emelt szintű férőhelyekre rendelkeznek működési engedéllyel: ilyen az Alacskai úti Idősek Otthona Virág Benedek utcai telephely "A" épülete; a Halom utcai Idősek Otthona Gergely utcai telephelye; a Kamaraerdei úti Idősek Otthona "C" épülete; a Kútvölgyi úti Idősek Otthona székhely intézménye, valamint a Kútvölgyi úti Idősek Otthona Ányos utcai telephelye.

A törvény szerint a belépési hozzájárulás összegét az idősek otthonai működésére, fejlesztésére kell fordítani.