Kitüntettek március 15-én egy Windischgraetzet is

Vágólapra másolva!
A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Mariano Hugo Windisch-Graetz a keresztény hit és értékek megőrzését, illetve a magyar érdekek támogatásáért kapta meg. Éppen március 15-én.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor előterjesztésére kapta meg a kitüntetést Mariano Hugo Windisch-Graetz a Szuverén Máltai Lovagrend szlovéniai nagykövete „kiemelkedő diplomáciai, valamint a keresztény hit és értékek megőrzését, illetve a magyar érdekek vatikáni és szlovéniai képviseletét szolgáló, támogató tevékenysége elismeréseként.”

Mariano Hugo Windisch-Graetz a Szuverén Máltai Lovagrend szlovéniai nagykövete, és a magyar történelemből is jól ismert Windischgraetz-család fejének számít 1976 óta. (A nevet több módon írták, írják: Windischgraetz, Windisch-Grätz, Windisch-Graetz.) A kitüntetett házastársa sem akárki, hanem egy Habsburg-lány: Sophie von Habsburg.

A család legismertebb tagja Alfred Candidus Ferdinand zu Windisch-Grätz herceg, osztrák császári és királyi tábornagy volt. Az 1848-as prágai és a bécsi forradalom leveréséről nevezetes, ám főparancsnokként a magyar szabadságharccal már nem bírt.

Az arisztokrata család egy későbbi tagját, Windischgraetz Lajos herceget a frankhamisítási ügyben négy évre ítélte a magyar bíróság.