Két népszavazás kapott zöld utat

Vágólapra másolva!
Hét népszavazási kezdeményezésből ötöt elutasított a Nemzeti Választási Bizottság, a két hitelesített kezdeményezés a civilek által március 15-én bejelentett kérdések közé tartozik: az egyik a tankötelezettségről, a másik a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szól. Az elutasított kérdések ügyében a Kúriához fordulnak a kezdeményezők.
Vágólapra másolva!

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezések közül hatról hozott határozatot a bizottság, a többiről későbbi ülésein dönt, a jogszabályok szerint április 13-áig.

A többi kérdést azért utasították el, mert álláspontjuk szerint azok nem feleltek meg a népszavazási kezdeményezésekkel szemben támasztott követelményeknek, nem tartoztak az Országgyűlés hatáskörébe, vagy a költségvetést érintették volna.

A dohánytermékekről nem lesz voks

Az elutasított kérdések között volt az a kezdeményezés is, amelynek célja az volt, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme kerüljön ki az állam kizárólagos hatásköréből.

A baloldali ellenzéki pártok támogatták a március 15-i ellenzéki civil tüntetésen kezdeményezett 19 kérdéses népszavazást, a Fidesz és a Jobbik nem foglalkozott a referendummal.

A Kúriához fordulnak

A kezdeményezők örömmel fogadták, hogy két, társadalmilag fontos kérdésnél ellenszavazat nélkül támogatta az NVB az ívek hitelesítését. A többi kérdésben azonban a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

Mint közleményükből kiderül: a vállalkozókat értelmetlenül megsarcoló kamarai hozzájárulás a mintapéldája annak, hogyan juttatja a haverokat pénzhez a Fidesz. Mint írják, a vállalkozók pénzéből évi 150 millióért bérelnek luxusirodákat a Bankcenterben. A tankötelezettségről szóló kérdéssel pedig több százezer fiatal visszakaphatja az érettségi lehetőségét, amit a Fidesz elvett tőlük - vélik a népszavazás kezdeményezői.

A Nemzeti Választási Bizottság a rendszerbontó népszavazási kezdeményezés kérdéseiből a tankötelezettségre, a dohánymonopóliumra, az egészségügyi várólistákra, a társasági adó felhasználására, a kamarai tagságra, illetve a kiemelt beruházások átláthatóságára vonatkozó hat kérdést tárgyalta szerdán.