Kész Zoltán bezáratná a köztévét

Vágólapra másolva!
Kész Zoltán kezdeményezi a közszolgálati televízió felszámolását. A független országgyűlési képviselő ezt azzal indokolja, hogy a közpénzek feletti őrködést tartja legfontosabb feladatának, és nem látja értelmét annak, hogy évi 80 milliárd forintot költsenek a köztévére.
Vágólapra másolva!

Kormányzati propaganda

A közszolgálati televíziózás eszménye a tárgyilagos, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatás, aminek a most már napi 24 órában kormányzati propagandát sugárzó Magyar Televízió képtelen megfelelni – fogalmazott a frissen parlamenti mandátumot nyert honatya. Ebben a formában szerinte nincs értelme az adófizetők pénzéből évi 80 milliárd forintot költeni az intézményre. Leszögezte: az adófizetők pénze nem arra való, hogy a Fidesz propagandacsatornát működtessen belőle.

Kész Zoltán a március 15-i budapesti demonstráción Fotó: Bielik István - Origo

Támogatókat keres javaslatához

A független képviselő közölte: egyeztetésre hívja az őt korábban támogató ellenzéki pártok vezetőit, hogy a közszolgálati televízió megszüntetése ügyében fogalmazzanak meg közös javaslatot. Kész szerint ennek kiindulópontja az lehet, hogy közszolgálati televízióra nincs szükség, elég, ha az állami szabályozás előírja a közszolgálati műsorok készítésének és sugárzásának kötelezettségét; ennek támogatása pedig az évi 80 milliárd forint töredékéből is megoldható lenne.

A kormányzás csődjének tükre

Kész Zoltán úgy véli, az új közszolgálati hírcsatorna elindulásával mindenki számára világossá vált, hogy értelmetlen pazarlás folyik az intézménynél, amely eddig is a korrupció egyik melegágya volt. Kész Zoltán úgy fogalmazott: „A köztévé hírcsatornájának egyetlen haszna jelenleg az, hogy a csődje tökéletes tükre a kormányzásnak. Ezért azonban nem éri meg fenntartani."

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, indulásának első napján, vasárnap délután fél háromkor már akkora volt a káosz az M1-ből lett nemzeti hírcsatornán, hogy el kellett sötétíteni a képernyőt. Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója úgy kommentálta a történteket, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. A sajnálatos esettel a BBC is foglalkozott.

Gyurcsány ötlete volt

A Demokratikus Koalíció (DK) Kész Zoltán bejelentésére reagálva jelezte: örül, hogy az Orbán-rendszerrel szemben álló demokratikus ellenzéki erők egyre több kérdésben találtak közös nevezőre. Emlékeztettek: a köztévé megszüntetése már tavaly a DK választási programjában benne volt.

Az ellenzéki civilek 19 kérdéses népszavazási csomagjában szereplő javaslat az Európai Ügyészség felállítására pedig a DK tavalyi EP-választási programjában szerepelt - írták, megjegyezve, hogy a 2016-os előrehozott választást is tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc vetette fel.