Jogerősen is pert vesztett Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc - interjú a P3 TV-ben
Gyurcsány Ferenc - interjú a P3 TV-ben
Vágólapra másolva!
Jogerősen elutasította Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselő, volt miniszterelnök Dézsy Zoltán filmrendezővel szemben benyújtott keresetét a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú határozatában.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc személyiségi jogainak megsértése címén indított pert az alperes Elment az Őszöd című filmje miatt, amelynek egyes kitalált, jövőben játszódó jeleneteiben a volt miniszterelnököt alakító színészt börtönfolyosón, bilincsben vezették. A felperes szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, a film személyiségi jogi jogsértés megállapítására alkalmas.

Próbaper

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője szerint ügyfele a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának pártján áll, de ennek is van határa. Kifejtette: az ügyet próbapernek szánják, ahol eldőlhet, hogy ezután teljesen szabad kezet adnak a bántó, sértő megnyilatkozásoknak, és a közszereplőket bármilyen bűncselekmény elkövetőjeként be lehet majd mutatni.

A filmrendező jogi képviselője ugyanakkor azt emelte ki: a perbeli alkotás fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be, játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogsértés történhetett.
A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, a fellebbezés miatt másodfokra kerülő ügyben pedig a tábla csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, a szóbeli indoklás szerint elsősorban a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelme miatt.

Gyurcsány: Én helyesebb fiú vagyok

A filmről Gyurcsányt még 2013. április 19-én kérdezték. A DK elnöke szerint ha már nem tudták őt börtönbe dugni, készítettek egy filmet, amelyben sikerült nekik. „Én helyesebb fiú vagyok, mint ez a színész” – közölte, majd hozzátette: „nem egy Oscar-díjas alkotás, ahogy látom”. Kiegészítésként megemlítette, hogy az ügyvédei vizsgálják, van-e személyi jogi sérelem a filmmel kapcsolatban. Később pert indított Dézsy ellen.

Betörő is szerepel a filmben

2013. május 2-án került a magyar mozikba az az abszurd dráma, melynek rendezője Dézsy Zoltán, Az ügynökök a paradicsomba mennek alkotója. Gyurcsány Ferencet Sás Péter parodista alakítja a filmben, a további szerepekben Szabó Sipos Barnabás, Újlaky Dénes, Fésűs Nelly, Benkóczy Zoltán, Pethes Csaba és Ignátz Attila lesz látható.

Tavaszi országgyűlési választások, őszödi beszéd és a nyilvánosságra kerülése, MTV-ostrom, október 23-a az Astoriánál − ezek a fontosabb sarokkövei Dézsy filmjének, amely a közeli jövőben, 2017-ben játszódik, a szereplők innen gondolnak vissza 2006-ra. Egy exminiszterelnök, egy netes újságíró, egy betörő és egy biztonsági őr dialógusai adják a film keretét. A helyszín a Kozma utcai börtön, ahol mindenki az ítéletére vár.

Elment az öszöd

Nem azért rossz az Elment az öszöd című film, mert kevés pénzből készült, hanem mert nincs egy épkézláb állítása sem a közelmúlt egyik legfontosabb közéleti eseményéről, írta korábbi filmkritikájában az Origo.