Itt nézheti élőben a napfogyatkozást

A partial solar eclipse is seen from near Bridgwater, in south western England :rel:d:bm:LR2EB3K0OOSL3
Napfogyatkozás
A partial solar eclipse is seen from near Bridgwater, in south western England, March 20, 2015. REUTERS/Toby Melville
Vágólapra másolva!
Magyarországon kilenc óra 34 perckor kezdődött és néhány perccel dél után fejeződik be a részleges napfogyatkozás, amelynek során a Nap mintegy kétharmad kerül takarásba. 
Vágólapra másolva!

Az időjárással szerencsénk van, mert mintegy két és fél órán át látható jelenség megfigyelését alig zavarják meg a felhők. Több mint négyet kellett várni ahhoz, hogy március 20-án, pénteken délelőtt ismét az egész ország területéről megfigyelhető részleges napfogyatkozásban lehessen részünk.

Ez a fotó Angliában készült a napfogyatkozásról Forrás: REUTERS/Toby Melville

Napfogyatkozásnak azt a csillagászati jelenséget nevezzük, amikor a Hold a Föld és a Nap között áll, és a Föld bizonyos pontjairól nézve eltakarja központi csillagunkat. A jelenség kizárólag újhold idején jöhet létre, amikor a Hold a pályáján keringve bolygónk és a Nap közé kerül. De még újholdkor is kizárólag akkor következhet be napfogyatkozás, ha égi kísérőnk a Föld körüli pályájának úgynevezett leszálló vagy felszálló csomópontjába kerül.

A Budapestről látható napfogyatkozást itt követheti élőben.

A teljes napfogyatkozásról, amely például a Spitzbergákon és Feröer-szigeteken figyelhető meg, ide kattintva láthat élő közvetítést.