Elhunyt a volt egészségügyi miniszter

Molnár Lajos SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA politikus Budapest, 2008. március 31.
Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter távozik az SZDSZ Ügyvivői Testületének üléséről az Országházban. Az SZDSZ frakciója arra kérte az Ügyvivői Testületet, ho
Budapest, 2008. március 31. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter távozik az SZDSZ Ügyvivői Testületének üléséről az Országházban. Az SZDSZ frakciója arra kérte az Ügyvivői Testületet, hogy ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert posztjáról április 30-i hatállyal. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter – közölte a családja. A vizitdíj-törvény egykori kidolgozója hosszan tartó betegség után, 69 évesen halt meg. 
Vágólapra másolva!

Az egykori parlamenti képviselőt, kórházigazgatót hétfőn, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Molnár Lajos egy évig volt egészségügyi miniszter Forrás: MTI/Kovács Attila

Fül-orr-gégészként végzett

Molnár Lajos 1946-ban született Nyírbátorban, fül-orr-gégészként dolgozott, majd 1997 és 1999 között a Belügyminisztérium Központi Kórháza, majd 2004-ig a Szent István Kórház főigazgatója volt. 2005-2006-ban a MÁV Kórház főigazgatója.

Molnár Lajos 2006. június 9-étől 2007. április 6-áig Gyurcsány Ferenc kormányában volt egészségügyi miniszter, 2010-ig a Szabad Demokraták Szövetségének frakciójában volt országgyűlési képviselő, de a pártba nem lépett be.

Kidolgozta a vizitdíjat

Nevéhez fűződik a több nagy vitát kiváltó egészségügyi törvény kidolgozása, az úgynevezett patikaliberalizáció vagy a vizitdíj bevezetése. Minisztersége alatt csökkentették az aktív kórházi ágyakat, és a megváltoztatták az ellátási szinteket, létrejöttek a súlyponti (kiemelt) kórházak és a területi intézmények. 2007. március 8-án jelentette be az ágyszám-csökkentést, továbbá azt, hogy bezár a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), valamint a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet. A kórházi struktúra átalakításának tervére több városban tartottak demonstrációkat, tiltakozó megmozdulásokat.

Molnár Lajos dolgozta ki a vizitdíjról szóló törvényt is Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Molnár Lajos 2007. április 6-án lemondott miniszteri tisztségéről.Ezt követően az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja lett. Miniszteri lemondását követően nem szólalt fel az Országgyűlésben.