Bár tagadta a cigány holokausztot, nem lett holokauszttagadó

Vágólapra másolva!
Az ügyészség szerint nem holokauszttagadás, ha valaki kijelenti: Magyarországon nem volt cigány holokauszt - írja a Roma Sajtóközpont.
Vágólapra másolva!

Öt civil szervezet tett feljelentést Németh György közgazdász ellen, miután február elején a Közép-európai Egyetem tudományos konferenciáján kijelentette: „Magyarországon nem volt cigány holokauszt, elég sok országban volt. Voltak cigányokkal szembeni atrocitások, de nem volt.”

A Büntető törvénykönyv 333.§-a szerint, „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség szerint Németh György mondata nem meríti ki a Btk. idézett tényállását, szerintük ugyanis Németh „a sérelmezett mondatot akként értette, hogy a cigány nemzetiséghez tartozókkal szemben elkövetett bűncselekmények a zsidó hitelveket vallók (sic!) üldöztetését és a cigány nemzetiséghez tartozók üldöztetését azok szervezettségi és mennyiségi mutatóit összehasonlító kontextusba helyezte el, arra vonatkozó szándéka, hogy az egyébként általa is "nagyon durva, tömeges atrocitásoknak" nevezett eseményeket elbagatellizálja, nem állapítható meg.

Az ügyészség indokolását itt olvashatja: Határozat feljelentés elutasításáról