Azt állította, Angela Merkel is benne van a buliban

500 g 999,9 arany aranyérme aranytömb ARGOR-HERAEUS Fine Gold kéz Switzerland TESTRÉSZ Budapest, 2013. augusztus 14.
Aranytömbök a Magyar Aranypiac Kft. épületében, a főváros XIX. kerületében, a Török utcában 2013. augusztus 14-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zs
Budapest, 2013. augusztus 14. Aranytömbök a Magyar Aranypiac Kft. épületében, a főváros XIX. kerületében, a Török utcában 2013. augusztus 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Közel 400 ügyfélnek hozzávetőlegesen 1,7 milliárd forintos kárt okozott a nyíregyházi Goldway Kft. Az aranypiramist működtető 30 éves cégvezető kitűnő színésznek bizonyult: még egy új fogalmat is kitalált a csalássorozathoz.
Vágólapra másolva!

- ezt az elnevezést használta B. Norbert arra a befektetési aranyra, amit szerinte magánszemélyként adómentesen lehet adni-venni. Rokonai, barátai, ismerősei számára három hónapra 15-40%-os hozamot ígért, ha rajta keresztül csúcsaranyat vásárolnak, amit ő a Deutsche Banknál helyez letétbe. A férfi cége, a nyíregyházi Goldway Kft. ténylegesen sem pénzügyi, sem kereskedelmi tevékenységet nem végzett, a befektetők által rájuk bízott pénzt úgy adták vissza kamatostul, hogy az új ügyfelek pénzét osztották szét a korábbi ügyfelek között.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

663 ügyféllel volt dolga

A klasszikus piramisjáték során mintegy 2,5 milliárd forint fordult meg a cégvezető és adminisztrátor munkatársa kezei között, összesen 663 ügyféllel kötöttek szerződést, és mintegy egy éven keresztül zavartalanul folytatták a csalást, mígnem 2013 novemberében egy névtelen bejelentés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség nyomozni nem kezdett a cég után. Néhány nap alatt már annyi bizonyítékot találtak, hogy a cégvezetőt csalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. Jelenleg közel 400 ügyfél mintegy 1,7 milliárd forintja ragadt benn a cégben. Noha a rendőrség több vagyontárgyat is zár alá vett, a lefoglalt érték meg sem közelíti a teljes kárösszeget.

Angela Merkelt is említette

A külvilág úgy láthatta, B. Norbert jól menő vállalkozást irányít. A Goldway Kft. irodákat bérelt Budapesten, Debrecenben, Tiszaújvárosban, Nyíregyházán és a romániai Szatmárnémetiben is, a cégvezető nagy értékű bérelt autókkal közlekedett, időnként pedig híres emberek nevével dobálózott – mondta a Zsaru Magazinnak Demcsák Miklós alezredes, a gazdaságvédelmi osztály kiemelt főnyomozója. A férfi visszaélt az egyik leggazdagabb magyar üzletember, de Angela Merkel német kancellár nevével is.

Demcsák alezredes az iratokkal Forrás: SZSZBMRFK

Bizalmi alapon

Az ügyfelek többsége a cég üzletkötőinek barátai, rokonai közül került ki. Ha volt is közöttük olyan, aki kételkedett volna a cég hitelességében vagy az üzlet tisztességességében, azt a cégvezető megnyerő stílusával és az általa hamisított papírokkal igyekezett meggyőzni – mondta az Origónak dr. Fodor Katalin, aki a károsultak egy nagyobb, 60 fős csoportját képviseli az ügyben. Az ügyvéd eddigi információi szerint a férfi szárazbélyegzőt készíttetett, de egy

ellátott, pénzügyi tevékenység folytatására szóló engedélyt is felmutatott az ügyfeleknek - mely nyilvánvalóan hamisítvány volt - ha szerettek volna alaposan az ügylet mögé nézni. Ez pedig sokakat meggyőzött

Volt, aki többször is

Fodor Katalin ügyfelei összesen 160 millió forintot fizettek be a Goldway Kft.-nek. A károsultak között volt olyan, aki miután az ígért kamattal visszakapta pénzét, újra befektette – ez viszont már elveszett. A megtévesztettek között szegény és vagyonos emberek egyaránt akadnak. Míg valaki a temetésre félretett 300 ezer forintját adta a cégnek, más a frissen eladott házának 20 milliós vételárát akarta a csúcsaranyon keresztül fialtatni. Az ügyvéd abban bízik, hogy a rendőröknek sikerül újabb számlákat és vagyontárgyakat zár alá helyezniük, mert szerinte képtelenség, hogy a látványosan fényűző életmód elvitte volna a most keresett 1,7 milliárd forintot.

18 ezer oldalnyi irat

A károsultak jogi képviselői nemrég tekinthettek bele a 18 ezer oldalnyi iratanyagba. Fodor Katalin szerint tavasz végére születhet vádemelés az ügyben, és talán még a nyári ítélkezési szünet előtt kitűzhetik az első tárgyalást.